Πολιτική

Άδωνις: Η παλιά Ελλάδα αρνείται την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Σε κεντρικές διαστάσεις του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε κεντρικές διαστάσεις του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε επιτακτικά ζήτημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη μνεία στα αίτια του δυστυχήματος, στην περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς και σε παραλληλισμούς με την εθνική τραγωδία που είχε εκτυλιχθεί στο Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον φιλελεύθερο Άδωνι Γεωργιάδη, είναι σαφές ότι το θλιβερό συμβάν στα Τέμπη παραπέμπει στο βαθύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι το πιο σκληρό κομμάτι της αντίστασης της παλιάς Ελλάδας. Όποτε μιλάει κάποιος για αξιολόγηση στο δημόσιο, επικρατεί ο «κακός χαμός». Υπάρχει μια ιδέα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να αξιολογούνται ποτέ και από κανέναν. Είναι κάτι σαν τις «ιερές αγελάδες».

Ωστόσο, ως αυθεντικός φιλελεύθερος, ο κ. Γεωργιάδης δεν λαικίζει, δεν ομογενοποιεί συλλήβδην, δεν «τσουβαλιάζει»: υπάρχουν κακοί, όπως υπάρχουν και καλοί και μέτριοι δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως αυτό που δίνει συχνά το στίγμα στο διοικητικό πεδίο, και σημαδεύει σωστά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η μετάθεση ευθυνών, οι συντεχνιακές σχέσεις εντός του δημοσίου, τα πελατειακά δίκτυα. Αυτές οι χρόνιες παθογένειες οδηγούν σε αποσάθρωση του βαθέος κράτους, του βαθέος δημοσίου τομέα, και μια ορισμένη εκδοχή της αριστεράς επιμένει αναχρονιστικά να μιλά για υπεράσπιση του δημοσίου τομέα και για άρνηση στην «ιδιωτικοποίηση των πάντων».

Πιο ειδικά, αυτό το πλέγμα νοσηρών σχέσεων εντοπίζεται και στην εθνική καταστροφή στα Τέμπη.

Έτσι, ως προς τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος,  ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι στη θέση του σταθμάρχη υπήρξε ένας πολύ κακός υπάλληλος και καλό είναι τα μέλη της Επιτροπής που τον έκαναν σταθμάρχη να αναφέρουν στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποιο λόγο τον έκριναν κατάλληλο για τη θέση του σταθμάρχη.

Ο κύριος Γεωργιάδης πρόσθεσε, δε,  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται, όταν υποβιβάζει τελείως τη σημασία της ατομικής ευθύνης του σταθμάρχη Λάρισας. Στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της προσωπικής ευθύνης μεμονωμένων ανθρώπων σε δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο χώρο των μεταφορών. Έχει εκδώσει ανακοινώσεις, στις οποίες αποδίδει την ευθύνη σε άτομα, σε πρόσωπα. Τώρα, όμως, αποδίδει όλες τις ευθύνες σε κεντρικά πολιτικά πρόσωπα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπαίτιος είναι ο κύριος… Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο κύριος… Κώστας Καραμανλής.

Αναφορικά με την περίπτωση του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη του, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Και μάλιστα ταχύτατα, παραιτήθηκε εντός ολίγων ωρών από το θλιβερό συμβάν. «Ο κανιβαλισμός λοιπόν του Κώστα Καραμανλή πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και εν δικαίω, αφού έχουμε να κάνουμε με τον υπουργό που παραιτήθηκε πιο γρήγορα από κάθε άλλο υπουργό στη Μεταπολίτευση για λόγους ευθιξίας και ευθύνης.

Ως προς την καθαυτή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Γεωργιάδης εύλογα διερωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά την αξιολόγηση και ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις – προσθήκες της Κουμουνδούρου στον σχετικό νόμο του κ. Μάκη Βορίδη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει αξιολόγηση των  δημοσίων υπαλλήλων; Θέλει να μπορούμε να διακρίνουμε τον καλό από τον κακό υπάλληλο; Κανένας υπουργός δεν μπορεί να έχει εικόνα του χάους που επικρατούσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε το αυτονόητο: «Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ υπουργός Μεταφορών που να μπορεί να γνωρίζει όλα αυτά τα στοιχεία και όλες αυτές τις λεπτομέρειες στο μεταφορικό δίκτυο της χώρας».

Τέλος, ασκήθηκε κριτική στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Στηλιτεύαμε την πολύ άθλια επικοινωνιακή διαχείριση του κ. Τσίπρα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει ακόμη και τους κατοίκους στο Μάτι, επειδή, δήθεν, όλοι έχουν αυθαίρετα και ο οποίος επέτρεψε σε άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα να είναι και πάλι υποψήφια στις εκλογές, όπως είναι η περίπτωση της κυρίας Ρένας Δούρου».

Σε αντίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και προχώρησαν τάχιστα στις απαραίτητες πολτικο- διοικητικές ενέργειες, όπως εύστοχα δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο