«Κάθε άτομο έχει τη θεμελιώδη ανάγκη για σύνδεση», είπε η Kasley Killam, κοινωνικός επιστήμονας και ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια των Social Health Labs, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται για τη δημιουργία λύσεων για την απομόνωση και τη μοναξιά. «Δεν είναι ότι οι εσωστρεφείς δεν χρειάζονται ουσιαστικές σχέσεις. Αλλά αυτό που ποικίλλει είναι πόσο και τι είδους σύνδεση και σχέση». Ρώτησα ειδικούς που μελετούν την εσωστρέφεια – όλοι τους αναγνωρίζουν ως εσωστρεφείς – για το τι θέλουμε και χρειαζόμαστε από τους πλατωνικούς μας δεσμούς και πώς μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους χωρίς να παραμορφώνουμε την προσωπικότητά μας ή να εξαντλούμε τον εαυτό μας από την προσπάθεια.
Οι εσωστρεφείς τείνουν να κάνουν φίλους πιο σταδιακά, ενώ οι εξωστρεφείς είναι πιο πιθανό να έχουν «φίλους με την πρώτη ματιά». Ενώ οι εσωστρεφείς τείνουν να προτιμούν μικρές ομάδες στενών φίλων, είναι επίσης υγιές για αυτούς να αλληλεπιδρούν με γνωστούς ή να έχουν φιλικές συζητήσεις με αγνώστους. Όλοι οι άνθρωποι επωφελούνται από τις περιστασιακές αλληλεπιδράσεις (χώροι εργασίας, διασκέδασης κ.λπ.). Πολλοί εσωστρεφείς λατρεύουν να περνούν χρόνο σε καφετέριες δουλεύοντας στους φορητούς μας υπολογιστές ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, γιατί είναι ένας τρόπος να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους και να νιώθεις ότι είσαι συνδεδεμένος με την κοινότητα. Οι εσωστρεφείς δεν είναι αντικοινωνικοί ή ακοινωνικοί. Οι εσωστρεφείς τείνουν να μην είναι λάτρεις των αυθόρμητων στεκιών ή να κάνουν κοινωνικά σχέδια εν κινήσει.
Για το λόγο αυτό, το να κάνεις το πρώτο βήμα είναι μια χρήσιμη τακτική. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι εξωστρεφείς είναι πιο κατάλληλοι για την έναρξη σχεδίων, αλλά είναι μια μαθημένη δεξιότητα, όχι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, είπε – ένα που έρχεται με το πρόσθετο πλεονέκτημα της προσφοράς ελέγχου. «Η μύηση σημαίνει ότι έχετε τη δύναμη να επιλέξετε μια δραστηριότητα που ταιριάζει με τον τρόπο που σας αρέσει να κοινωνικοποιηθείτε», είπε ο Δρ Φράνκο. «Αν μπορείς να αποδεχτείς ότι είσαι αυτός που θα ξεκινήσει τις αλληλεπιδράσεις, ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής, τότε μπορείς να επιλέξεις τη δραστηριότητα που είναι η πιο αποκαταστατική για σένα». Οι εσωστρεφείς προτιμούν να μένουν στις ζώνες άνεσής τους, είπε ο Δρ Χέλγκο, και τους αρέσει επίσης να περνούν χρόνο με «άνετους ανθρώπους», δηλαδή φίλους που δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να μιλήσουν όλο το διάστημα που είστε μαζί (ή το περιμένουν από εσάς). Οι συναντήσεις που περιστρέφονται γύρω από μια δραστηριότητα μπορεί να αισθάνονται πιο ευχάριστες από τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις που βασίζονται στη συζήτηση, είπε.
«Οι εσωστρεφείς μπορεί να βρουν έναν δεδομένο φίλο πραγματικά δυναμωτικό», είπε η κ. Killam. «Έτσι θα μπορούσαν να περνούν ώρες ασταμάτητα με ένα συγκεκριμένο άτομο και να μην αισθάνονται καθόλου εξαντλημένοι, παρόλο που, γενικά, το να περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους μπορεί να τους εξαντλήσει». Η εμπιστοσύνη είναι το σύνηθες γνώρισμα των εσωστρεφών. Δεν μαρτυρούν ποτέ ένα μυστικό που θα τους εμπιστευθείτε.