Κόσμος

Κομισιόν: Προς κατάργηση τα μέτρα στήριξης του κόστους ενέργειας

Σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης και «συνετή δημοσιονομική πολιτική» ανάλογα με το ύψος του χρέους τους συνέστησε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης και «συνετή δημοσιονομική πολιτική» ανάλογα με το ύψος του χρέους τους συνέστησε στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ως προς τις κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να προετοιμάσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν έως τον Απρίλιο. «Με την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής στα τέλη του 2023, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και να διευκολύνουν την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε.

Τόνισε, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων Ταμείων της ΕΕ, ειδικότερα υπό το πρίσμα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ και το euronews.com

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι προχωρούν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. «Είχαμε μια συναινετική συζήτηση σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης και στο Συμβούλιο Ecofin (14/3) θα συζητήσουμε τα συμπεράσματα για τις ευρύτερες πτυχές της μεταρρύθμισης», ανέφερε.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική πρότασή της εντός του Απριλίου.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Από τη μία, φαίνεται να έχει περάσει το μέγιστο σημείο του, καθώς μειώνεται για 4 συνεχόμενους μήνες (από 10,6% τον Οκτώβριο σε 8,5% τον Φεβρουάριο), αλλά από την άλλη πλευρά, ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται και ασκείται σημαντική πίεση στις τιμές.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχνανισμού Σταθερότητας (ESM) Πιερ Γκραμένια τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί και η ύφεση είναι πλέον λιγότερο πιθανή. Για τον λόγο αυτόν, τα πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να μειωθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο