Στον απόηχο μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και με τη δυσωδία από τους αρουραίους που επανεμφανίστηκαν στους δρόμους του Παρισιού, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέθ Μπορν εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα εγκριθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να χρειαστούν έκτακτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
«Υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» υπέρ του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο πράγματι θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, κατά την τελική του εξέταση, όπως διαβεβαίωσε την Τρίτη 14 Μαρτίου η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.
Έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο θα επέτρεπε την υιοθέτηση του επίμαχου νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία, αλλά η χρήση του οποίου θεωρείται « επικίνδυνη» από τα συνδικάτα που αντιτίθενται στο σχέδιο. Η κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πρέπει να πείσει το στρατόπεδο των βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι εξακολουθούν να φαίνονται διχασμένοι ως προς το κείμενο.
Οι επτά βουλευτές και οι επτά γερουσιαστές της γαλλικής δεξιάς, δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων , θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο το πρωί της Τετάρτης στο Κοινοβούλιο.
Η δεξιά θα μπορούσε, επίσης, να επαναφέρει στο τραπέζι μια τροπολογία που να απαιτεί την κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων και να αφορά και τους σημερινούς εργαζόμενους.
Τα βλέμματα είναι ήδη στραμμένα στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Βουλής, όπου οι βουλευτές που είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση προετοιμάζουν πρόταση για τη συνολική απόρριψη του κειμένου, εάν τεθεί προς ψήφιση, και μια «διακομματική πρόταση μομφής» εναντίον της κυβέρνησης.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Γαλλίδα πρωθυπουργός επενδύουν τις ελπίδες τους στην κόπωση της κοινωνικής κινητοποίησης ως προς το συνταξιοδοτικό και στο γεγονός ότι, έστω οριακά, θα συγκεντρωθεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.