Διεθνή

Το Ντουμπάι «δεύτερη πατρίδα» για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους

Το Ντουμπάι «δεύτερη πατρίδα» για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Pavel Golovkin

Με τις ευλογίες του Πούτιν, το εμιράτο του Ντουμπάι έχει γίνει η «δεύτερη πατρίδα» των Ρώσων δισεκατομμυριούχων και ολιγαρχών.

Με τις ευλογίες του Πούτιν, το εμιράτο του Ντουμπάι έχει γίνει η «δεύτερη πατρίδα» των Ρώσων δισεκατομμυριούχων και ολιγαρχών. Η άνετη ζωή και οι κερδοφόρες επενδύσεις είναι τα βασικά κίνητρα, κατά τους New York Times.

Ανάμεσα στους παραθαλάσσιους πεζόδρομους της πόλης, στα ανακτορικά εμπορικά κέντρα και στα προάστια, τα ρωσικά γίνονται γλωσσική γλώσσα. Οι ολιγάρχες συναναστρέφονται σε αποκλειστικά θέρετρα. Οι εστιάτορες από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αγωνίζονται για να ανοίξουν εκεί. Επιχειρηματίες διευθύνουν τις ρωσικές επιχειρήσεις τους από το Ντουμπάι και ανοίγουν νέες.

Η νέα ρωσική διασπορά του Ντουμπάι εκτείνεται σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει πολυδισεκατομμυριούχους που έχουν τιμωρηθεί με κυρώσεις και εργαζόμενους της μεσαίας τάξης στον τομέα της τεχνολογίας που διέφυγαν από το σχέδιο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως, σε κάποιο βαθμό, μοιράζονται τους ίδιους λόγους για να βρίσκονται στα Εμιράτα: απευθείας πτήσεις προς τη Ρωσία, ουδέτερο έδαφος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και, λένε, δεν δείχνει καθόλου την εχθρότητα προς τους Ρώσους που δείχνει η Ευρώπη.

Πράγματι, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Ντουμπάι είναι ότι είναι «απολιτικό», σύμφωνα με συνεντεύξεις με Ρώσους που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχουν σημαίες της Ουκρανίας δημοσίως και δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Ο ίδιος ο πόλεμος φαίνεται πολύ μακριά. Οποιοσδήποτε στο Ντουμπάι τρέφει αντιρωσικά αισθήματα πιθανότατα θα τα κρατούσε για τον εαυτό του, ούτως ή άλλως. Οι διαμαρτυρίες στην αυταρχική μοναρχία των Εμιράτων είναι ουσιαστικά παράνομες και η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι σοβαρά περιορισμένη.

Η παρουσία πλούσιων Ρώσων στο Ντουμπάι σε μια εποχή που είχαν σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τη Δύση δείχνει πώς ο Πούτιν μπόρεσε να διατηρήσει το κοινωνικό συμβόλαιο που είναι το κλειδί για την εγχώρια υποστήριξή του: Σε αντάλλαγμα για πίστη, όσοι βρίσκονται κοντά στην εξουσία μπορούν συγκεντρώνουν τεράστια πλούτη.

Μια ανάλυση των αρχείων των πτήσεων των New York Times την περασμένη άνοιξη διαπίστωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν ο κορυφαίος προορισμός για ιδιωτικές πτήσεις εκτός Ρωσίας τις εβδομάδες μετά την εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Από τότε, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η χώρα η γοητεία έχει μόνο αυξηθεί.

Οι στατιστικές της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 1,2 εκατομμύρια ταξίδια στα Εμιράτα το 2022, σε σύγκριση με 1 εκατομμύριο το έτος πριν από την πανδημία του 2019. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες άφησαν τις ρίζες τους: Οι Ρώσοι ήταν οι κύριοι μη κάτοικοι αγοραστές ακινήτων στο Ντουμπάι το 2022 από εθνικότητα, σύμφωνα με την Better homes, μεσιτική εταιρεία του Ντουμπάι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments