Οικονομία

Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank

Δέκα τράπεζες που κινδυνεύουν μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Με τα αυξημένα επιτόκια διεθνώς, πολλές τράπεζες είδαν την κερδοφορία τους να «σκαρφαλώνει» όμως πάντα υπάρχουν και οι «φωτεινές» εξαιρέσεις, όπως φάνηκε τα τελευταία 24ωρα με την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB).

Το βράδυ της Πέμπτης η SVB αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo.

Η JP Morgan έχασε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, η Bank of America απώλεσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Wells Fargo μειώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Την επόμενη, η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Η FDIC ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης εκείνη τη στιγμή, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία λογαριασμού. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν από το κλείσιμο οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μερίσματος εντός της επόμενης εβδομάδας. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η SVB είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Η FDIC είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο.

«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν μαζί με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου». Η Fed, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης ου θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Mάλιστα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η HSBC εξαγόρασε το βρετανικό κλάδο της SVB έναντι μίας… στερλίνας.

Η περίπτωση της Signature Bank

Μια άλλη τράπεζα που πέρασε στην κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) και είναι η δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που κατέρρευσε μέσα σε μερικά 24ωρα ήταν η Signature Bank.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC). Στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια και 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

To Top 10

Προτού η SVB χρεοκοπήσει, η κίνηση του καθαρού επιτοκιακού της περιθωρίου έδειχνε ότι η τράπεζα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς είχε χάσει την ισορροπία μεταξύ των αυξανόμενων επιτοκίων και των venture capitals. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου είναι μια μέτρηση επιδόσεων που εξετάζει πόσο επιτυχημένες είναι οι επενδυτικές αποφάσεις μιας επιχείρησης σε σχέση με τις καταστάσεις του χρέους της. Μια αρνητική τιμή υποδηλώνει ότι η επιχείρηση δεν έλαβε μια βέλτιστη απόφαση, επειδή τα έξοδα τόκων ήταν μεγαλύτερα από το ποσό των αποδόσεων που δημιουργούν οι επενδύσεις. Δηλαδή, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου είναι ένας δείκτης που μετρά πόσο επιτυχής είναι μια επιχείρηση στην επένδυση των κεφαλαίων της σε σύγκριση με τα έξοδα για τις ίδιες επενδύσεις.

Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τόκους για καταθέσεις από πελάτες, γενικά με ετήσιο επιτόκιο 1%. Η λιανική τράπεζα σε αυτό το σημείο, γυρίζει και δανείζει ένα σύνολο καταθέσεων πολλαπλών πελατών ως δάνειο σε μικρούς επιχειρηματίες με ετήσιο επιτόκιο 5%. Το περιθώριο μεταξύ αυτών των δύο ποσών θεωρείται το καθαρό περιθώριο επιτοκίου. Σε αυτή την περίπτωση, εξελίσσεται σε μια ακόμη διαφορά 4% μεταξύ του κόστους δανεισμού των κεφαλαίων από τους πελάτες της τράπεζας και της αξίας των τόκων που αποκτώνται με το δανεισμό τους σε άλλους πελάτες. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου προσθέτει μια άλλη διάσταση στο καθαρό περιθώριο επιτοκίων, βασίζοντας την αναλογία σε ολόκληρη τη βάση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, εάν αυτή η αναλογία παρουσιάζει αρνητική απόδοση, η τράπεζα ή η επιχείρηση επενδύσεων δεν έχει επενδύσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά τους. Σε αρνητικό σενάριο καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, η εταιρεία θα είχε εξυπηρετηθεί καλύτερα εφαρμόζοντας τις αποδόσεις των τόκων έναντι του ανεξόφλητου χρέους ή θα χρηματοδοτούσε πιο επικερδείς ροές εσόδων.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου της SVB μειώθηκε σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο και διευρύνθηκε ελαφρά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Tώρα το ερώτημα είναι ποιες άλλες τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πίεση επειδή τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου τους έχουν συρρικνωθεί ή επειδή έχουν αυξηθεί ελάχιστα;

Ακολουθούν oι 10 τράπεζες που σύμφωνα με τη λίστα του FactSet διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους:

  1. Customers Bancorp
  2. First Republic Bank
  3. Sandy Spring Bancorp
  4. New York Community Bancorp
  5. First Foundation
  6. Ally Financial
  7. Dime Community Bancshares
  8. Pacific Premier Bancorp
  9. Prosperity Bancshares
  10. Columbia Financial

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments