Οικονομία

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας διχάζει νότο και βορρά στην Ευρώπη

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων στην Ένωση διχάζει τις χώρες σε ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων στην Ένωση διχάζει τις χώρες σε ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο. Η Γερμανία, αφενός, και οι μεσογειακές χώρες, αφετέρου, διατυπώνουν αντίθετες προσεγγίσεις, κατά την ανάλυση της DW.

Η πανδημία της Covid – 19, ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη και η ισχυρή ενδυνάμωση του πληθωρισμού είχαν οδηγήσει σε άρση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.. Η πρόταση για την επαναφορά τους, όμως, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και πρόκειται να απασχολήσει και την σημερινή συνάντηση του Ecofin.

Το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει – και ορθά – ότι το ζήτημα τίθεται από την πλευρά της Γερμανίας, «η οποία θέλει στην ουσία να ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών από το πρώτο εξάμηνο του 2023, μέσω της υποβολής συστάσεων ανά χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Με αυτήν την γερμανική θέση συντάσσονται κυρίως  η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Στον αντίποδα, βρίσκουμε κυρίως την Ελλάδα, μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτές οι χώρες παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος και αντιτίθενται στην γερμανική θέση, επικαλούμενες την σημερινή οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια. Προτείνουν η δημοσιονομική προσαρμογή να αρχίσει να εφαρμόζεται από το μεθεπόμενο έτος.

Η ανάλυση ενημερώνει ότι «διαφωνίες υπάρχουν και ως προς τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία όμως θα εξεταστούν στη συνέχεια εντός του έτους, αφού προηγηθούν λεπτομερείς νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Έτσι, ο Βορράς επιθυμεί την διατήρηση σε ισχύ των προηγούμενων αυστηρών κανόνων, που συνεπάγονται την προσαρμογή των χωρών μελών σε προκαθορισμένους στόχους, σε αντιδιαστολή προς τις χώρες του Νότου, οι οποίες επιχειρηματολογούν υπέρ της à la carte προσαρμογής των κρατών μελών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο