Global News

BBC: Γιατί κατέρρευσαν η SVB και η Signature;

BBC: Γιατί κατέρρευσαν η SVB και η Signature;

Πηγή Φωτογραφίας: ThrakiToday.com

Οι μετοχές των τραπεζών στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη υποχώρησαν μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη γενική κατάσταση του τραπεζικού τομέα

Η Silicon Valley Bank – η οποία ειδικευόταν στον δανεισμό σε εταιρείες τεχνολογίας – έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που κατέσχεσαν τα περιουσιακά της στοιχεία την Παρασκευή. Ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία μιας αμερικανικής τράπεζας από την οικονομική κρίση το 2008. Προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει μια ζημία από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονταν από υψηλότερα επιτόκια. Η πληροφορία για τα προβλήματα οδήγησε τους πελάτες σε αγώνα δρόμου για ανάληψη κεφαλαίων, οδηγώντας σε κρίση μετρητών. Οι αρχές την Κυριακή ανέλαβαν επίσης την Signature Bank στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε πολλούς πελάτες που εμπλέκονταν σε κρυπτογράφηση και θεωρούνταν το ίδρυμα πιο ευάλωτο σε παρόμοια τραπεζική διαχείριση. Τόσο η SVB όσο και η Signature Bank εξειδικεύτηκαν σε έναν τομέα. Ήταν επίσης υπερβολικά εκτεθειμένοι σε περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι αξίες δέχονταν πίεση από την αύξηση των επιτοκίων.

Ποιες άλλες τράπεζες κινδυνεύουν;

Οι μετοχές των τραπεζών στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη υποχώρησαν μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη γενική κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Οι μικρότεροι δανειστές των ΗΠΑ επλήγησαν ιδιαίτερα, αν και έκαναν ράλι την Τρίτη. Το αρχικό sell-off ήρθε παρά το γεγονός ότι καθησύχασαν τους πελάτες ότι είχαν πρόσβαση σε αρκετά μετρητά για να μπορέσουν να προστατευτούν από κραδασμούς. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αποτυχίες των δύο τραπεζών αποτελούν ένδειξη προβλημάτων σε άλλες εταιρείες.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες τράπεζες κατανέμουν την έκθεσή τους σε πολλούς τομείς, και έχουν επίσης πολλά μετρητά στο χέρι, η υπόθεση είναι ότι ο κίνδυνος για τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα είναι χαμηλός. Ωστόσο, οι αποτυχίες υπογράμμισαν το γεγονός ότι πολλές τράπεζες είναι πιο ριψοκίνδυνες από ό,τι φαίνονται, επειδή πολλές θα υποστούν απώλειες στις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα καθώς τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη, πιέζοντας την αξία τους προς τα κάτω. Αυτή είναι μια προοπτική που ξυπνούν οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες και είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments