Global News

Die Zeit: Κίνα και Ρωσία επικρίνουν τη συμφωνία της Αυστραλίας για υποβρύχια

Die Zeit: Κίνα και Ρωσία επικρίνουν τη συμφωνία της Αυστραλίας για υποβρύχια

Πηγή Φωτογραφίας: Naval News

Η Κίνα κάνει λόγο για «επικίνδυνο μονοπάτι», η Ρωσία ζητά «ειδική διαφάνεια». Η Αυστραλία θέλει να αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ ως μέρος της Συμμαχίας Aukus.

Η Κίνα και η Ρωσία επέκριναν το σχέδιο της Αυστραλίας να αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Βενγκίν κατηγόρησε τα μέλη της λεγόμενης Συμμαχίας Aukus ότι έχουν ακολουθήσει έναν «επικίνδυνο δρόμο». Η ανακοίνωση δείχνει «ότι οι τρεις χώρες αγνοούν πλήρως τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα». Με τη συμφωνία Aukus, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη επιρροή της Κίνας  στον Νότιο Ειρηνικό. Ο Γουάνγκ κατηγόρησε τους τρεις δυτικούς συμμάχους ότι υποκινούν μια κούρσα εξοπλισμών και χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια τυπική περίπτωση ψυχροπολεμικής νοοτροπίας».

Ο εκπρόσωπος του Προεδρικού Γραφείου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το σχέδιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Χρειαζόμαστε μια ιδιαίτερη διαφάνεια εδώ», είπε. Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράσει τρία πυρηνικά, συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια Virginia από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προβλέπεται επίσης επιλογή αγοράς για δύο ακόμη υποβρύχια. Τα αμερικανικά υποβρύχια πρόκειται να παραδοθούν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Τα πυρηνικά υποβρύχια μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό περισσότερο .Επιπλέον, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να κατασκευάσουν μαζί μια νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων. Και αυτά πρέπει να είναι πυρηνικά, αλλά συμβατικά οπλισμένα. Το έργο, που βασίζεται σε ένα βρετανικό μοντέλο υποβρυχίου, ακούει στο όνομα SSN-Aukus.

Τα πυρηνικά υποβρύχια μπορούν να παραμείνουν υποβρύχια περισσότερο από τα συμβατικά υποβρύχια και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε στην ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι τα σχεδιαζόμενα υποβρύχια θα είναι μόνο πυρηνικά, αλλά όχι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Με εξαίρεση τις πέντε επίσημες πυρηνικές δυνάμεις Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ, καμία χώρα που έχει υπογράψει τη NPT δεν διαθέτει πυρηνικά υποβρύχια. Η Αυστραλία είπε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό καύσιμο στα υποβρύχια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η χώρα δεν έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για αυτό και ούτε θέλει να τις αγοράσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments