Αρμονική …Σύνοδος Κορυφής Ισπανίας-Πορτογαλίας
Πηγή Φωτογραφίας: EconPol Europe
Η Πορτογαλία και η Ισπανία θα συναντηθούν εκ νέου σε σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Λανθαρότε των Καναρίων Νήσων για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις ενόψει της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, στα πλαίσια μιας πολωμένης ατμόσφαιρας στη Μαδρίτη λόγω των επερχόμενων δημοτικών και εθνικών εκλογών.
Η 34η σύνοδος κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας πραγματοποιείται μόλις τέσσερις μήνες μετά τη σύνοδο της Βιάνα ντο Καστέλο, τον Νοέμβριο.
Ο λόγος για τη σύνοδο κορυφής είναι η «έντονη εσωτερική ατζέντα» της Ισπανίας όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και την επιθυμία των δύο χωρών να διατηρήσουν την ετήσια συνάντηση, εξήγησαν ισπανικές κυβερνητικές πηγές τη Δευτέρα.
Το γεγονός ότι θα υπάρξει ιβηρική σύνοδος κορυφής το 2023, σε μια χρονιά κατά την οποία η Ισπανία θα έχει ακόμη γενικές βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, είναι «πολύ θετικό ως μήνυμα», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τόνισαν επίσης ότι υπάρχει «μεγάλη αρμονία» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ατζέντα της ΕΕ θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης, καθώς η Ισπανία απέχει μόλις λίγους μήνες από την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στο Λανθαρότε, ο Σάντσεθ αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις με τον Κόστα για την ευρωπαϊκή ατζέντα, «σε παρόμοιο τόνο» με αυτόν στις περιοδείες του σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να ακούσει τους ομολόγους του στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.
Ο Σάντσεθ σκοπεύει να επισκεφθεί περίπου 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι τον Ιούλιο, πριν η Ισπανία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και έχει ήδη επισκεφθεί την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Κροατία.
Στόχος αυτών των ταξιδιών είναι να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στους ομολόγους του και να ακούσει τις απόψεις των άλλων κυβερνήσεων για θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις για ένα σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ή η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης.
Η ενέργεια στην ημερήσια διάταξη
Οι πηγές εξήγησαν ότι η ενέργεια θα αποτελέσει βασικό θέμα. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν στις δύο χώρες να εφαρμόσουν τον λεγόμενο «ιβηρικό μηχανισμό» για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μέτρο ισχύει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αλλά και οι δύο χώρες έχουν ζητήσει από την ΕΕ παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί απάντηση.
Η τελική έκδοση της κοινής δήλωσης βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά σύμφωνα με τις πηγές, θα πρέπει να έχει αναφορές στη δέσμευση για την υλοποίηση του σχεδίου H2MED για αγωγούς φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Γαλλίας.
Η Λισαβόνα και η Μαδρίτη επιθυμούν αυτό να είναι «πράσινο υδρογόνο», δηλαδή να παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καλύψει και το υδρογόνο που παράγεται με πυρηνική ενέργεια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας