Διεθνή

Φινλανδική έρευνα βάζει στο στόχαστρο την ΕΕ για τους λογαριασμούς ρεύματος

Φινλανδική έρευνα βάζει στο στόχαστρο την ΕΕ για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πηγή Φωτογραφίας: VATCalc

Η ενεργειακή κρίση ήταν ένας «παράδεισος για τους παραγωγούς ενέργειας», καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε το ίδιο, δήλωσε στο YLE ο καθηγητής μηχανικής φυσικής Peter Lund στο Πανεπιστήμιο Aalto μιλώντας για τα ευρήματα της μελέτης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύστημα της αγοράς ενέργειας ευθύνονται για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πέρυσι, καθώς οι εταιρείες έβγαλαν απρόσμενα κέρδη με το κόστος παραγωγής να παραμένει χαμηλό, διαπίστωσε η ερευνητική μονάδα της Φινλανδικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρίας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στη Φινλανδία, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από 3,5 λεπτά ανά KwH πριν από τον πόλεμο σε 25 λεπτά ανά KwH κατά μέσο όρο μέσα σε έξι μήνες μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022.

Η ενεργειακή κρίση ήταν ένας «παράδεισος για τους παραγωγούς ενέργειας», καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε το ίδιο, δήλωσε στο YLE ο καθηγητής μηχανικής φυσικής Peter Lund στο Πανεπιστήμιο Aalto μιλώντας για τα ευρήματα της μελέτης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύστημα της αγοράς ενέργειας ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Ενώ το μοντέλο τιμολόγησης της ενέργειας της ΕΕ που βασίζεται σε πρακτικές οριακής τιμολόγησης διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα υπό κανονικές συνθήκες, πρόσθεσε ότι εξαιρετικές συνθήκες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Με την παραγωγή ορυκτών καυσίμων να είναι πιο ακριβή και να καθορίζει την τιμολόγηση, οι καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν φθηνή ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια και υδροηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα άλλα κόστη παραγωγής παρέμειναν χαμηλά, οι εταιρείες ενέργειας έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη, διαπίστωσε επίσης η μελέτη της YLE.

Η Φινλανδία, μαζί με τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία και την Ολλανδία, υπερασπίστηκαν το σημερινό σύστημα της αγοράς ενέργειας της ΕΕ και τις πρακτικές οριακής τιμολόγησης.

Πηγή: EURACTIV.com,(Pekka Vänttinen)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments