Η κεντρική Ευρώπη κινητήριος μοχλός στις σχέσεις με Ταϊβάν
Πηγή Φωτογραφίας: IntraFish.com
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Ταϊβάν, καθώς αποτελούν το 60% του συνόλου των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φορέων της ΕΕ και της Ταϊβάν, αναφέρεται σε νέα έκθεση του Κεντρικοευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ασιατικών Σπουδών (CEIAS).
Από το 2019 έως το 2022, η δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ταϊβάν αυξήθηκε από 23 καταγεγραμμένες αλληλεπιδράσεις σε 167 – περιπτώσεις δέσμευσης σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της οικονομίας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και αμοιβαίες επισκέψεις – , σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το CEIAS EU-Taiwan Tracker.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης μπορεί να εξηγηθεί από τις δραστηριότητες που αναλήφθηκαν στη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερες ετήσιες δεσμεύσεις με την Ταϊβάν από μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Matej Šimalčík, έναν από τους συντάκτες, υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για το αυξημένο ενδιαφέρον των χωρών της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) για συνεργασία με την Ταϊβάν.
Αυτοί περιλαμβάνουν την ανάδειξη αρκετών πολιτικών που είναι επικριτικοί απέναντι στην Κίνα, τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες από την Κίνα και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βιώνουν κόπωση προσδοκιών όσον αφορά την Κίνα, με αποτέλεσμα να διευρύνουν το πεδίο της συνεργασίας τους με την Ανατολική Ασία και να αναζητούν νέους εταίρους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν», δήλωσε ο Šimalčík.
«Η Ταϊβάν αναγνωρίζεται από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη χώρα, η οποία μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει ένα νέο κύμα επενδύσεων στην περιοχή, ιδίως σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, όπως οι ημιαγωγοί», πρόσθεσε.
Πηγή: EURACTIV.sk,(Michal Hudec)
Το σχόλιο σας