Διεθνή

Η κρίση της Credit Suisse χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Η κρίση της Credit Suisse χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: mikrometoxos.gr

Η βαθιά κρίση που περνά η Credit Suisse και η άρνηση των Σαουδαράβων, που την ελέγχουν, να παρέμβουν επιδρούν αποσταθεροποιητικά σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Η βαθιά κρίση που περνά η Credit Suisse και η άρνηση των Σαουδαράβων, που την ελέγχουν, να παρέμβουν επιδρούν αποσταθεροποιητικά σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η θεματική κατάρρευση της Credit Suisse, της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, η οποία έχασε έως και 23,6% σήμερα, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στα 1,707 ελβετικά φράγκα, μετά τις δηλώσεις του πρώτου μετόχου της που αποκλείει τη συμμετοχή σε πιθανή αύξηση κεφαλαίου.

Ο βασικός Σαουδάραβας μέτοχος της δεύτερης ελβετικής τράπεζας δήλωσε ότι δεν θα τη στηρίξει αντλώντας περισσότερα κεφάλαια. Η κρίση αυτή στην Credit Suisse αναζωπυρώνει φόβους σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να βυθίζονται στο χρηματιστήριο σήμερα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν σημαντικά. Το Παρίσι σημείωσε πτώση 3,25%, το Λονδίνο κατά 2,34%, η Φρανκφούρτη κατά 2,61% και το Μιλάνο κατά 3,61% και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 3,5% με την πτώση του τραπεζικού δείκτη στο 6%.

Μάλιστα, οι φόβοι εντάθηκαν όταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, η σαουδαραβική Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αιματοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη  ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Η εξήγηση είναι η κατάρρευση της Credit Suisse, της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, η οποία έχασε έως και 23,6% την Τετάρτη, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,707 ελβετικά φράγκα, μετά τις δηλώσεις του πρώτου μετόχου της που αποκλείει τη συμμετοχή σε πιθανή αύξηση κεφαλαίου.

Η κρίση στην Credit Suisse, η οποία αδυνατεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια σειρά σκανδάλων και την έναρξη μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης, αναζωπυρώνει τους φόβους σε ολόκληρο τον κλάδο.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Moody’ s μείωσε τις προοπτικές του για τις αξιολογήσεις του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χρεοκοπία της Sillicon Valley Bank και της Signature τις τελευταίες ημέρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments