Την ανησυχία τους διατυπώνουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης της Credit Suisse στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, επιπτώσεις που δεν πρέπει να συγχέονται με αυτές της πτώχευσης της Silicon Valley Bank.
Συγκεκριμένα, ο Μέριντ Μακγκίνες, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, εκτιμά ότι ο αντίκτυπος αυτός θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα στη Γηραιά Ήπειρο, γιατί οι δραστηριότητες της δεύτερης ισχυρότερης ελβετικής τράπεζας είναι περιορισμένες.
Η Μ. Μακγκίνες προσθέτει, ωστόσο, στον «Guardian» ότι οι ξένοι δανειστές που υπόκεινται σε ελαφρά ρύθμιση πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες εντός της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. επισημαίνει: «Η Silicon Valley Bank έχει πολύ περιορισμένο παρουσία στην Ένωση των 27 χωρών μελών και είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Κατ’ επέκταση, ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των τραπεζικών χρεοκοπιών στην Ε.Ε. φαίνεται να είναι περιορισμένος».
Εντούτοις, η περίπτωση της οικονομικής υγείας της Credit Suisse και της επίδρασής της στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι διαφορετική, κατά την Ευρωπαία αξιωματούχο, η οποία ζήτησε την «επαγρύπνηση όλων».
Ο Νουριέλ Ρουμπινί, από την πλευρά του, τονίζει ότι η κρίση της Credit Suisse θα μπορούσε να μετατραπεί σε «στιγμή της Lehman», σε μια «Moment Lehman».
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, γνωστό και ως Dr Doom,η κρίση της Credit Suisse θα μπορούσε να μετατραπεί σε «στιγμή της Lehman», υπενθυμίζοντας την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007 στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Ν. Ρουμπινί έγραψε στο Twitter: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στην τηλεόραση στο Bloomberg σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή της Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.
«Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, πολύ μεγάλη για να σωθεί», καταλήγει ο Ν. Ρουμπινί.