Οικονομία

Η ΕΕ σηκώνει τους ώμους από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley

Η ΕΕ σηκώνει τους ώμους από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά για την ΕΕ είναι πρόβλημα κάποιου άλλου.

Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά για την ΕΕ είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Η αποτυχία το Σαββατοκύριακο της αμερικανικής Silicon Valley Bank, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει φόβους για ευρύτερη κατάρρευση, με τις τιμές των μετοχών να πέφτουν κατακόρυφα και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις και να αποτρέψουν τις εκκρεμότητες σε άλλους δανειστές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα θεωρείται κάτι που συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους.

«Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank», δήλωσε την Τρίτη ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν περιμένουμε πολλά δευτερογενή αποτελέσματα».

Το δικό του ήταν απλώς το πιο πρόσφατο σε μια σειρά χαλαρών σχολίων από κορυφαίες προσωπικότητες της ΕΕ καθώς έβλεπαν ενώ μαινόταν η οικονομική έκρηξη. «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο μετάδοσης», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ειδοποίηση». Οι μετοχές των τραπεζών της ΕΕ υποχώρησαν 5,84 τοις εκατό τη Δευτέρα ως απάντηση στην κατάρρευση της SVB — αλλά σημείωσαν ράλι την Τρίτη, κλείνοντας πίσω κατά 2,46 τοις εκατό.

Πολύ διαφορετικό

Πέρα από τους άμεσους κινδύνους μετάδοσης, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το SVB είναι ένα ιδιότυπο γεγονός ή ένα σημάδι ευρύτερων παθήσεων στις τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποβαθμίζουν σταθερά τα πράγματα, τονίζοντας ότι οι δυσκολίες ήταν μοναδικές. «Τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της Silicon Valley Bank και η εικόνα εδώ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε ο Paschal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup, της συγκέντρωσης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την τελευταία τους συνάντηση τη Δευτέρα.

Φυσικά, το να συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχει κρίση μπορεί μερικές φορές να είναι όλα μέρος του παιχνιδιού για να καθησυχάσουν τις αγορές. Έτσι, όταν η ΕΕ λέει “δεν υπάρχει τίποτα για να δεις εδώ”, οι γνωρίζοντες —ιδιαίτερα εκείνοι που έζησαν την οικονομική αναταραχή πριν από μιάμιση δεκαετία— μπορεί να αναρωτιούνται αν στην πραγματικότητα απλώς ελπίζουν ότι αν το πουν αρκετά δυνατά θα γίνει αληθινή σύμφωνα με το Politico. 

Χαλαρώστε, εντάξει; Το μοντέλο της SVB περιελάμβανε τραπεζικές εργασίες για τον στρατό των startups της Silicon Valley, γεγονός που την έκανε ευάλωτη στα οικονομικά δεινά του τεχνολογικού τομέα. Καθώς αυτές οι εταιρείες άρχισαν να καίγονται με μετρητά και να αποσύρουν καταθέσεις λόγω αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων, αποκρυσταλλώνοντας ζημιές σε ένα μεγάλο στοίχημα στα επιτόκια και επιδεινώνοντας τους φόβους για την οικονομική της υγεία.

Πολλοί από τους πελάτες της επίσης, ασυνήθιστα, είχαν καταθέσεις πάνω από ένα βασικό όριο προστασίας, ενισχύοντας την προκύπτουσα τραπεζική πορεία. Μπορεί να δικαιολογείται κάποιος βαθμός αδιαφορίας. Ενώ οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν την αποτυχία και την πώληση της θυγατρικής της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο – δανειστή στη σκηνή startup του Λονδίνου – εντός της ΕΕ, η SVB έχει μόνο ένα πολύ μικρότερο, πλέον, παγωμένο υποκατάστημα στη Γερμανία.

Και ενώ η SVB ήταν μεγάλη, δεν ήταν μια mega bank της οποίας η κατάρρευση θα είχε αμέσως συνέπειες παγκοσμίως. Ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ και στη λιγότερο ενοποιημένη αγορά της ΕΕ η SVB θα είχε καταταγεί περίπου στην 43η θέση — συγκρίσιμη με την Belfius του Βελγίου σύμφωνα με το Politico. 

Επίσης, οι τράπεζες της ΕΕ δεν έχουν πολλά με τα άμεσα ανοίγματα, και επομένως πιθανές απώλειες, που σχετίζονται με την αποτυχημένη τράπεζα των ΗΠΑ — περιορίζοντας τους κινδύνους άμεσης διάχυσης. Ενώ άλλοι δανειστές μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους επιτοκίου στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες της ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν την ίδια στενότητα χρηματοδότησης επειδή, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουν χαλαρώσει τις διασφαλίσεις για τους μεσαίου μεγέθους δανειστές.

Οι ανησυχίες παραμένουν

Ωστόσο, ενώ η ΕΕ μπορεί να είναι χαλαρή για τις άμεσες επιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντλήσει μαθήματα από την κατάρρευση της τράπεζας. Ο Donohoe είπε ότι ο θάνατος του δανειστή ήταν μια υπενθύμιση της ανάγκης «ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης» – ένα από τα σήματα κατατεθέν της ΕΕ για να γίνουν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς και να οικοδομηθεί μια ενιαία αγορά. Και υπάρχουν κίνδυνοι να παρακολουθήσετε. Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν «ισχυρά αποθέματα ρευστότητας» και είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες», αλλά η κατάσταση είναι «ακόμη ρευστή και οι ανησυχίες παραμένουν».

«Προς το παρόν, η EBA δεν βλέπει καμία απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε σχέση με το κλείσιμο της Silicon Valley Bank», ανέφερε η EBA. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Τα πιθανά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο στους πελάτες των ευρωπαϊκών τραπεζών στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς η SVB είναι μέρος ενός οικοσυστήματος. Μια δεύτερη επίδραση μπορεί να αφορά τον αντίκτυπο στους επενδυτές της ΕΕ που μπορεί να έχουν αγοράσει μετοχές της SVB ή άλλες υποχρεώσεις». Και για την ΕΚΤ, η έκρηξη της SVB ενισχύει την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και μπορεί να κάνει τους κεντρικούς τραπεζίτες πιο απρόθυμους να υποδείξουν ότι πρόκειται για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. «Οι εξελίξεις με την SVB στις ΗΠΑ θα πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιο προσεκτικούς όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων», είπε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο POLITICO, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν εισέλθει στη λεγόμενη ήσυχη περίοδο πριν από μια απόφαση πολιτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments