Διεθνή

Ο Κιλιντσάρογλου θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Κιλιντσάρογλου θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την πεποίθηση ότι η εκλογή του Κεμάλ Κιλντσάρογλου θα ενδυναμώσει τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας εκφράζει ο κορυφαίος σύμβουλος του υποψηφίου σε άρθρο του Politico.

Την πεποίθηση ότι η εκλογή του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου θα ενδυναμώσει τον δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας εκφράζει ο κορυφαίος σύμβουλος του υποψηφίου σε άρθρο του Politico.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να «ξεπαγώσει» τις ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τερματίσει το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν κερδίσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου, είπε επίσης ότι μια νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιδιορθώσει το αμαυρωμένο ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πιο σημαντικό, υποσχέθηκε ότι η αντιπολίτευση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούν την απελευθέρωση δύο από τους πιο γνωστούς αντιπάλους του Ερντογάν που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή: τον συναρχηγό του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τα ανθρώπινα δικαιώματα αγωνιστής Οσμάν Καβάλα.

Οι παρατηρητές παρακολουθούν στενά για να καθορίσουν εάν μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να χαράξει μια πιο δυτική πολιτική τροχιά. Οι ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018  λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας και της πολιτικοποίησης του δικαστικού της συστήματος.

Η Τουρκία θα γίνει άμεσο μέλος, ωστόσο, είναι θέμα διαδικασίας και είναι η διαδικασία που μετράει. Γιατί θέλουμε η χώρα μας να γίνει μια δημοκρατική χώρα, ως μέλος της κοινότητας των πολιτισμένων εθνών».

Ο Τσεβικόζ είπε επίσης ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όπως έκανε ο Ερντογάν.

«Εάν μεταφέρετε τα διμερή σας προβλήματα σε έναν πολυμερή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, τότε δημιουργείτε ένα είδος πόλωσης με όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με τη χώρα σας», σημείωσε. «Πιστεύω ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα αυξήσει και θα ενισχύσει την ασφάλεια ενός οργανισμού συλλογικής άμυνας, όπως το ΝΑΤΟ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments