Ο Μακρόν σε πολιτικό σταυροδρόμι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο για να περάσει η εμβληματική μεταρρύθμισή του, διακινδυνεύοντας ωστόσο να αντιδράσουν πολιτικοί και διαδηλωτές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ανατροπή της προεδρίας του.
Συγκεκριμένα, όπως ορθά επισημαίνει η Clea Caulcutt στο περιοδικό Politico, ο Μακρόν εξουσιοδότησε τη χρήση ενός συνταγματικού ελιγμού για να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει την αντιδημοφιλή του μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοίνωσε, το απόγευμα, στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, σε αυτό που θεωρείται «συνταγματική πυρηνική επιλογή», αντί μιας συνήθους ψηφοφορίας. Η αιφνιδιαστική θεσμική κίνηση επιτρέπει στην κυβέρνηση να προωθήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς να το υποβάλει σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση ήταν «απαραίτητη» για τη διάσωση του γενναιόδωρου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. «Το νομοσχέδιο δεν είναι ένας χλιαρός συμβιβασμός, αλλά περιέχει προκαταβολές για όσους ξεκινούν νωρίς την εργασία τους και αυξήσεις συντάξεων για τους λιγότερο εύπορους», είπε μέσα σε κοινοβουλευτικό χάος. «Σε αυτή τη μεταρρύθμιση είμαι έτοιμη να ρίξω την ευθύνη μου στην ισορροπία», πρόσθεσε. Μιλώντας μετά την ομιλία της Μπορν, η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση ήταν μια «προσωπική ήττα» για τον Μακρόν, ο οποίος είχε αγωνιστεί για αυτό το θέμα κατά τις προεδρικές εκλογές.
Το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση μπόρεσε να περάσει την νομοθεσία της τους τελευταίους μήνες με την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Φαίνεται, ωστόσο, ότι στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση δεν είχε αρκετή υποστήριξη από το συντηρητικό κόμμα του οποίου η ψήφος ήταν κρίσιμη για την ψήφιση της κεντρικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.
Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και θα επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των λογαριασμών του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικού ήταν επίσης ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας του Μακρόν για επανεκλογή πέρυσι και μια ήττα στο κοινοβούλιο σε αυτό το θέμα θα είχε καταστρέψει το υπόλοιπο της θητείας του.
Ωστόσο, η απόφαση να ενεργοποιηθεί το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο παρέχει στην κυβέρνηση το εκτελεστικό προνόμιο να προωθήσει συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο, θεωρείται ευρέως ως επικίνδυνη κίνηση για τον Μακρόν, καθώς επιτρέπει στους βουλευτές να υποβάλλουν προτάσεις δυσπιστίας. μέσα σε 24 ώρες.
Έτσι, ενώ η κυβέρνηση επέζησε από προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά. Εάν η πλειοψηφία των βουλευτών ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέθ Μπορν θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας