Η Credit Suisse παλεύει να καθησυχάσει τους επενδυτές αφού ένας κορυφαίος μέτοχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσθέσει το μερίδιό του νωρίτερα την Τετάρτη, προσθέτοντας στο χάος της αγοράς που ξεκίνησε με την κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ντόνοχιου: Να ενισχυθούν οι κανόνες για την πτώχευση τραπεζών
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες «υπογραμμίζει τη σημασία του να συνεχίσει η Ευρώπη να σημειώνει πρόοδο στην τραπεζική ένωση» δήλωσε ο Πάσκαλ Ντόνοχιου, πρόεδρος του Eurogroup, του συντονισμού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στους Financial Times.
Μιλώντας μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, ο Ντόνοχιου είπε ότι «κανείς μας δεν μπορεί ποτέ να είναι απολύτως σίγουρος από πού μπορεί να προέλθει ο επόμενος κίνδυνος.
Το “μεγαλύτερο αντίδοτο” είναι η επιτάχυνση των εργασιών για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πτωχέυσεων των τραπεζών».
Έντονη ανησυχία και στην ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης προσπαθεί να μετριάσει η ΕΚΤ, ψάχνοντας τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse. Την ίδια στιγμή οι αγορές «ματώνουν» με μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη, την Αθήνα και τη Wall Street. Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νέα Lehman Brothers, ενώ το διεθνές τραπεζικό sell off διευρύνεται.
Στο «κόκκινο» οι αγορές
Σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με «βουτιά» 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ στη Wall Street ο Dow υποχωρεί 1,58%, ο Nasdaq 0,87% και ο S&P 500 1,53%. Στην Ευρώπη οι τράπεζες υποχώρησαν πάνω από 6% με τον Dax να τερματίζει τις συναλλαγές του με απώλειες 3,27%, τον CAC-40 3,58%, τον FTSE 3,83% και τον Stoxx 600 2,92%.
Oι μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, ανεστάλησαν αυτόματα προσωρινά, καταγράφοντας τεράστιες απώλειες.
Η ΕΚΤ εξετάζει τις τράπεζες για τους δεσμούς με την Credit Suisse
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με την έκθεσή τους στην Credit Suisse, δήλωσαν δύο εποπτικές πηγές στο Reuters.
Μία από τις πηγές προειδοποίησε, ωστόσο, ότι βλέπουν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για την εν λόγω τράπεζα και όχι ως συστημικά.
Η Credit Suisse βρισκόταν σε πορεία απώλειας σχεδόν του 1/5 της αξίας της την Τετάρτη, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχός της δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη, ωθώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής τράπεζας να δώσει νέες διαβεβαιώσεις για την οικονομική της ευρωστία.
Η Wall Street Journal ανέφερε πρώτη νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ εξετάζουν τους χρηματοοικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Credit Suisse και τραπεζών της ευρωζώνης, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Έκκληση της Credit Suisse στην ελβετική Κεντρική Τράπεζα
Η Credit Suisse έχει απευθύνει έκκληση στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για δημόσια επίδειξη στήριξης, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη, μετά την πτώση των μετοχών της τράπεζας κατά 30% και την πρόκληση ευρύτερων πωλήσεων στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τραπεζικές μετοχές.
Παράλληλα, η Credit Suisse έχει ζητήσει παρόμοια απάντηση από την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Τόσο η SNB όσο και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν σε ερώτηση του Reuters.
Οι εκτιμήσεις του Νουριέλ Ρουμπινί
Τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μετά τη βουτιά στη μετοχή της Credit Suisse, κρούει με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, κάνοντας λόγο για «Lehman moment», παραλληλίζοντας την περίπτωση με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008 και την επακόλουθη χρηματοοικονομική κρίση.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή του, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», ενώ προσθέτει ότι δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι ζημίες από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Lehman Brothers «βλέπει» ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι
O γκουρού των αγορών, Αμερικανός Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Rich Dad Poor Dad προέβλεψε ότι η 8η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα Credit Suisse με έδρα τη Ζυρίχη θα είναι η επόμενη τράπεζα που θα χρεοκοπήσει λόγω των προβλημάτων στην αγορά ομολόγων. Ήταν ο ίδιος που προέβλεψε επιτυχώς την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Ο Κιγιοσάκι, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρησή του Rich Dad Company χάρη στη δημοτικότητα του μπεστ σέλερ του 1997, συνέστησε στους ανθρώπους να αγοράζουν χρυσό και ασήμι για να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους ασφαλείς, καθώς αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τυπώσει περισσότερο χρήμα για να κρατήσει την αμερικανική οικονομία όρθια.
«Τα BAIL OUTS αρχίζουν. […] Αγοράστε περισσότερα Bitcoins. Προσέξτε. Έρχεται ανώμαλη προσγείωση», έγραψε ο Kiyosaki στο Twitter τη Δευτέρα.
Οι μετοχές της Credit Suisse βυθίστηκαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ στο χρηματιστήριο της Ελβετίας.
Μεγάλη κρίση με την Credit Suisse
Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας περίπλοκης αναδιάρθρωσης, σε μία συγκυρία που φέρνει ένα ευρύ sell off στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών παγκοσμίως, μετά την κατάρρευση των Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Στα τέλη του 2022 η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022».
Στην ετήσια έκθεσή της, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022.
Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με βουτιά που αγγίζει το 20%.
Κίνδυνος ρευστότητας
Η Credit Suisse είδε πελάτες να αποσύρουν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μια σειρά από σκάνδαλα, κινδύνους κληρονομιάς και αποτυχίες συμμόρφωσης συνέχισαν να την ταλαιπωρούν.
«Οι εκροές αυτές σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν είχαν ακόμη αντιστραφεί κατά την ημερομηνία της παρούσας έκθεσης. Αυτές οι εκροές μας οδήγησαν στη μερική χρήση των αποθεμάτων ρευστότητας σε επίπεδο ομίλου και νομικών οντοτήτων και πέσαμε κάτω από ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις σε επίπεδο νομικών οντοτήτων» ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η Credit Suisse αναγνώρισε ότι οι συνθήκες αυτές «επιδείνωσαν και ενδέχεται να συνεχίσουν να επιδεινώνουν» τους κινδύνους ρευστότητας. Η μείωση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και των επαναλαμβανόμενων προμηθειών και αμοιβών, επηρεάζοντας με τη σειρά της τους στόχους της τράπεζας για την κεφαλαιακή της θέση.
«Η αποτυχία να αντιστρέψουμε αυτές τις εκροές και να αποκαταστήσουμε τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις μας θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εργασιών και την οικονομική μας κατάσταση», αναφέρεται στην έκθεση.
Απορρίπτει σχέδια κρατικής βοήθειας
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα «δε συζητείται καν», παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.
«Έχουμε ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία. Και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στην ελβετική τράπεζα που βρίσκεται σε άκρως δυσχερή θέση, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.
“Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, για πολλούς λόγους εκτός του απλούστερου, που είναι ρυθμιστικός και καταστατικός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε αν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει την Credit Suisse εάν υπάρξει νέα πρόσκληση για πρόσθετη ρευστότητα.
Η Saudi National Bank, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού απέκτησε μερίδιο 9,9%.
Βουτιά για τη μετοχή λόγω αδυναμιών πληροφόρησης
Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για το 2022 και το 2021 από την Credit Suisse οδήγησαν χθες σε ισχυρή πτώση της τιμής της μετοχής.
Η τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι οι καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων της μειώθηκαν αλλά «δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί», δημοσιεύοντας την ετήσια έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, η οποία καθυστέρησε λόγω καθυστερημένης κλήσης από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Στην ετήσια έκθεση, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει «ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης» για τα έτη 2021 και 2022.
Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την «αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών» και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.
Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη «παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση [της]».
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.
Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 5% σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το τελευταίο πενθήμερο κατέγραψε συνολική βουτιά της τάξεως του 19,45%.
Η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει σήμερα βουτιά μέχρι και 30% στη Ζυρίχη.
Τα hedge funds βλέπουν ευκαιρίες
Τα hedge funds, συμπεριλαμβανομένης της Citadel, προχωρούν σε αγορές μετοχών μικρότερων τραπεζών μετά το ξεπούλημα που προκάλεσε η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης, καθώς οι πελάτες έσπευσαν να αποσύρουν κεφάλαια και οι επενδυτές φοβήθηκαν μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η Citadel, ένα από τα πιο κερδοφόρα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε μερίδιο 5,3% στην Western Alliance Bancorporation. Η τιμή της μετοχής της Western Alliance, η οποία είχε σημειώσει βουτιά τη Δευτέρα, κατέγραψε άλμα έως και 46% την Τρίτη.
Η Anson Funds, η οποία διαχειρίζεται 1,6 δισ. δολάρια, απέκτησε τη Δευτέρα μετοχές της First Republic Bank.
Οι μετοχές της First Republic ανέκαμψαν κατά 33%, αλλά συνολικά υποχωρούν κατά 63% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
ΕΚΤ: Προς μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, παρά την τραπεζική αναταραχή
Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξακολουθούν να κλίνουν προς την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, με βάση τις προβλέψεις τους για διατήρηση των υψηλών ποσοστών του πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο ΔΣ της Τράπεζας.
Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμα μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η πηγή ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να εγκαταλείψει το σχέδιό της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου -όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση και επαναλήφθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της- διότι αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.