Το 2019, μια ερευνητική ομάδα που ονομάζεται OpenAI δημιούργησε ένα πρόγραμμα λογισμικού που μπορούσε να δημιουργήσει παραγράφους συνεκτικού κειμένου και να εκτελέσει στοιχειώδη αναγνωστική κατανόηση και ανάλυση χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες. Το OpenAI αποφάσισε αρχικά να μην κάνει τη δημιουργία του, που ονομάζεται GPT-2, πλήρως διαθέσιμη στο κοινό από φόβο ότι άτομα με κακόβουλη πρόθεση θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τεράστια ποσά παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Σε ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει την απόφασή της, η ομάδα χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πολύ επικίνδυνο». Γρήγορα τρία χρόνια μπροστά και οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί εκθετικά.
Σε αντίθεση με την τελευταία περιορισμένη διανομή, η επόμενη προσφορά, το GPT-3, έγινε άμεσα διαθέσιμη τον Νοέμβριο. Η διεπαφή Chatbot-GPT που προέκυψε από αυτόν τον προγραμματισμό ήταν η υπηρεσία που κυκλοφόρησε χίλια άρθρα ειδήσεων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δημοσιογράφοι και ειδικοί δοκίμασαν τις δυνατότητές της – συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το Chatbot-GPT έγραψε stand-up ρουτίνες σε σενάριο στο στυλ του αείμνηστου κωμικού Τζορτζ Κάρλιν σχετικά με την αποτυχία της τράπεζας Silicon Valley. Γνωμοδοτούσε για τη χριστιανική θεολογία. Έγραψε ποίηση. Εξήγησε τη φυσική της κβαντικής θεωρίας σε ένα παιδί σαν να ήταν ο ράπερ Snoop Dogg. Άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Dall-E, δημιούργησαν γραφικά τόσο συναρπαστικά που έχουν πυροδοτήσει διαμάχη σχετικά με τη συμπερίληψή τους σε ιστότοπους τέχνης.
Οι μηχανές, τουλάχιστον με γυμνό μάτι, έχουν επιτύχει δημιουργικότητα.
Την Τρίτη, το OpenAI παρουσίασε την τελευταία επανάληψη του προγράμματός του, το GPT-4, το οποίο λέει ότι έχει ισχυρά όρια στις καταχρηστικές χρήσεις. Οι πρώτοι πελάτες περιλαμβάνουν τη Microsoft, τη Merrill Lynch και την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Και στο συνέδριο South by Southwest Interactive στο Ώστιν του Τέξας, αυτή την εβδομάδα – μια παγκόσμια συγκέντρωση φορέων χάραξης πολιτικής τεχνολογίας, επενδυτών και στελεχών – το πιο καυτό θέμα συζήτησης ήταν η δυνατότητα και η δύναμη των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η Arati Prabhakar, διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, λέει ότι είναι ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είχε επίσης μια προειδοποίηση.
«Αυτό που βλέπουμε όλοι είναι η εμφάνιση αυτής της εξαιρετικά ισχυρής τεχνολογίας. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», είπε σε ακροατήριο του πάνελ συνεδρίου. «Όλη η ιστορία δείχνει ότι αυτού του είδους οι ισχυρές νέες τεχνολογίες μπορούν και θα χρησιμοποιηθούν για καλό και για κακό».