H Zeitwende και η «ενοχλητική Σερβία»
Πηγή Φωτογραφίας: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιό τους, οι υποστηρικτές της γερμανικής Zeitwende δέχθηκαν το λιντάρισμα του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που απάντησε στις νέες ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις για «Leopard II προορισμένα να προφυλάσσουν αποκλειστικά την Ρηνανία – Βεστφαλία». Στο πιο πρόσφατο κρούσμα, το Βερολίνο ζητεί από την Σερβία να δώσει γη και ύδωρ στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι είναι ορθόδοξοι και έχουν γλεντήσει καλά το Βερολίνο, σε δυο πολέμους. Το τελευταίο επιμένει, με πληρωμένες δημοσιεύσεις, όπως αυτή στο Politico, να παρακάμπτει τα «ενοχλητικά» όχι στους σκουπιδοτενεκέδες της ιστορίας.
Η Zweitwende, το σημείο καμπής, είναι το όνομα του σχεδίου που εξυφαίνεται χρόνια τώρα από το Βερολίνο και μια ορισμένη μερίδα στο εσωτερικό της αμερικανικής πολιτικής ελίτ. Οι Γερμανοί προβλέπουν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους κατά 50% και επιδιώκουν – για μια ακόμη φορά στην κόκκινη ιστορία τους- επέκταση της ζώνης επιρροή τους σε βάρος πληθυσμών με ιστορικό βάθος και ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα. Ό,τι ακριβώς είναι, για παράδειγμα, οι Σέρβοι.
Μέσα στο απίστευτο παζάρι εκατομμυρίων ευρώ, τυπωμένων στην Φρανκφούρτη, ένας Wolfgang Ischinger, ζητεί – ως τι; ως 78χρονος υποψήφιος διδάκτορας; – από τους Σέρβους να αποδεχθούν το γερμανικό κατασκεύασμα του Κοσσυφοπεδίου και να το αναγνωρίσουν.
Το κέρδος για τους Σέρβους θα είναι το Κοσσυφοπέδιο να αναγνωρίσει επιτέλους τα δικαιώματα της μειονότητάς τους. Κάτι που, παρόδω ειρήσθω, το αποκτούν ό,τι ώρα θέλουν.
Ο Γερμανός γράφει αυτολεξεί στο άρθρο: «Η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι εδώ για να μείνει, μεταξύ άλλων στη διεθνή σκηνή. Και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συμβιβαστεί με την ανάγκη αντιμετώπισης των ανησυχιών της σερβικής μειονότητάς του, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής του σχεδιαζόμενου σχηματισμού μιας ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία».
Στο ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί – για πολλοστή φορά – η ίδια η Σερβία, με την άρνηση να είναι δεδομένη όπως και για άλλα 94 κράτη.
Το Κοσσυφοπέδιο δεν χρειάζεται να το κάνει, έχει τους προστάτες του, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας