Ο Μακρόν και η γαλλική δεξιά
Πηγή Φωτογραφίας: sueddeutsche.de
Πριν από όλα το γεγονός: ο εκπρόσωπος του σύγχρονου, μετριοπαθούς κέντρου απαγορεύει κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση, προκειμένου να εγκριθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Νομικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν σε ειδικές συνταγματικές αρμοδιότητες, οι οποίες περιγράφονται στο άρθρο 43 παρ. 3 του καταστατικού χάρτη της χώρας. Ανάλογη χρήση έχουν κάνει, κατά το παρελθόν, κυβερνήσεις της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Πολιτικά, ο Μακρόν πολιτικοποιεί την αντίθεση ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες μαίνονται και αυτήν την ώρα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Ο κεντρώος Μακρόν δεν μπορεί να συγκεντρώσει την συναίνεση για τα δύο επιπλέον έτη χρόνου εργασίας και μεταφέρει την αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο, την πολιτικοποιεί, αν και δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πόρτα για την γαλλική δεξιά και στις δύο εκφράσεις της, πολιτισμική και δεξιά, την ανοίγει ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος φρόντισε να μην απαξιώσει ποτέ εκ δεξιών του πολιτικούς παίκτες, πυροδοτώντας χωρίς λόγο την ένταση και την αντιπαράθεση.
Έτσι, Μακρόν και Μπορν, λοιπόν, αποφάσισαν μετά από ένα πρωινό έντονων διαβουλεύσεων να ενεργοποιήσουν το άρθρο 49.3. του συνταγματικού κειμένου, αφού είδαν ότι τους έλειπαν δύο ψήφοι για να εγκριθεί το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση. Η Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης: «Σε λίγες μέρες, δεν έχω καμία αμφιβολία, η δέσμευση της κυβέρνησης για ευθύνη θα απαντηθεί με μία ή περισσότερες προτάσεις μομφής. Ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί ψηφοφορία, όπως θα έπρεπε. Και επομένως είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία που θα έχει τον τελευταίο λόγο », είπε από το βήμα, προς τις αποδοκιμασίες των αντιπάλων της.
Η επιστροφή της Λε Πεν και της πολιτισμικής δεξιάς
Η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ομάδα της θα καταθέσει πρόταση μομφής: «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την δοκιμασία της πρότασης μομφής και ελπίζουμε ότι όσοι επρόκειτο να καταψηφίσουν αυτήν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ψηφίσουν υπέρ αυτής της πρότασης μομφής. «Προφανώς θα καταθέσουμε πρόταση μομφής» , αντέδρασε η Μαρίν Λε Πεν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το επίμαχο άρθρο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Αυτή η χρήση είναι μια εξαιρετική παραδοχή αδυναμίας» , σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδα της Εθνικής Συσπείρωσης. «Είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία για τον Εμμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε. Στο Twitter, ο ανερχόμενος Τζόρνταν Μπαρντέλα της πολιτισμικής δεξιάς καταγγέλλει «μια δημοκρατική ληστεία που διαπράχθηκε από μια απομονωμένη κυβέρνηση».
Η δημοκρατική δεξιά
«Δεν θα ψηφίσουμε για καμία πρόταση μομφής» , διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Σιοτι. «Δεν θέλουμε να προσθέσουμε χάος στο χάος» , δικαιολογεί και συμπληρώνει ότι «δεν θα συνδεθούμε με καμία πρόταση μομφής». «Η κατάσταση κρίσης στη χώρα δεν θα υποστήριζε ένα θανατηφόρο πλήγμα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς μας σήμερα », συνέχισε. «Δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ σε έναν συνασπισμό ακραίων με μοναδικό σκοπό την επανάσταση», συμπέρανε ο πρόεδρος των γκωλικών.
Η αριστερά
«Αυτό το κείμενο δεν έχει κοινοβουλευτική νομιμότητα », καταγγέλλει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς, «Τα ενωμένα συνδικάτα ζητούν τη συνέχιση της δράσης. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε» , πρόσθεσε ο Μελανσόν, υποψήφιος ο οποίος ακόμη ζητά την «απόσυρση» της μεταρρύθμισης, τονίζοντας πως «η αριστερά έχει πολλές πιθανότητες να έχει τον τελευταίο λόγο ως προς αυτό».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας