Διεθνή

ΟΗΕ: Άκρως ανησυχητικά τα ποσοστά της παραγωγής κοκαΐνης παγκοσμίως

ΟΗΕ: Άκρως ανησυχητικά τα ποσοστά της παραγωγής κοκαΐνης παγκοσμίως

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η παραγωγή κοκαΐνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με τη ζήτηση να ανακάμπτει μετά την πανδημία και να εμφανίζονται νέοι κόμβοι διακίνησης, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η φετινή Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την κοκαΐνη αναφέρει ότι νέοι κόμβοι διακίνησης στη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν εμφανιστεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι νέες καινοτομίες στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου ναρκωτικού και η μετατροπή από φυτό σε κοκαΐνη συνέβαλαν στην άνθηση της παραγωγής — αυξάνοντας την κατά 35% – μεταξύ 2021 και 2022 σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η πανδημία του Covid-19 είχε μια ανασταλτική επίδραση στις αγορές φαρμάκων. Με τα διεθνή ταξίδια να περιορίζονται σοβαρά, οι παραγωγοί αγωνίστηκαν να φέρουν το προϊόν τους στην αγορά. Τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έκλεισαν καθώς οι αξιωματούχοι ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους να ελέγξουν τον ιό, προκαλώντας πτώση της ζήτησης για ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι αυτή η ύφεση είχε μικρό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες τάσεις. Σχεδόν 2.000 τόνοι κοκαΐνης παρήχθησαν το 2020.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η καλλιέργεια της κοκαΐνης διπλασιάστηκε μεταξύ 2013 και 2017 και στη συνέχεια αυξήθηκε απότομα ξανά το 2021.

Ρεκόρ χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη η κατανάλωση κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, το ίδιο συμβαίνει και στην Κολομβία. Με τους αγρότες όπως αναφερουν να μην έχουν άλλη επιλογή.

Το 2017 ο Κολομβιανός αγρότης Ουάιλντερ Φράνκο εντάχθηκε σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για να σταματήσει την παραγωγή κοκαΐνης. «Αποσύραμε όλα τα φυτά και πήραμε οικονομική βοήθεια όταν το πρόγραμμα ήταν ενεργό. Πέντε χρόνια μετά μην την είδατε την κυβέρνηση» εξομολογείται ο ίδιος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα, αντί για μπανανοφυτείες καλλιεργεί ξανά κοκαΐνη.

Η καλλιέργεια και η παραγωγή της κοκαΐνης παραμένει συγκεντρωμένη στην Κολομβία, στο 61% του συνόλου, στο Περού με 26% και στη Βολιβία με 13%.

Αυξημένη η ζήτηση κοκαΐνης

Παρ’ όλες τις συνεχείς προσπάθειες των Αρχών επιβολής του νόμου για πάταξη της χρήσης κοκαΐνης, η παγκόσμια ζήτηση για το ναρκωτικό έχει αυξηθεί.

«Υπήρξε μια συνεχής αύξηση της ζήτησης, με τις περισσότερες περιοχές να παρουσιάζουν σταθερά αυξανόμενο αριθμό χρηστών την τελευταία δεκαετία», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική, η οποία αποτελούσε το 30% της παγκόσμιας ζήτησης για το ναρκωτικό το 2020, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με το CNBC, πολλές από τις γνωστές πληροφορίες σχετικά με τις αυξήσεις στην κοκαΐνη έχουν βρεθεί μέσω ανάλυσης δεδομένων λυμάτων.

Κατασχέσεις από τις διωκτικές Αρχές

Οι κατασχέσεις είναι υψηλότερες στη Νότια και Κεντρική Αμερική και στην περιοχή της Καραϊβικής, στο 72% των συνολικών κατασχέσεων παγκοσμίως, ακολουθούμενες από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη με 15% και τη Βόρεια Αμερική με 12%.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο ρόλος της Αφρικής, ιδιαίτερα της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, ως ζώνης διέλευσης του ναρκωτικού στο δρόμο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, από το 2019 έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αν και η χρήση σε αυτές τις περιοχές δεν είναι ακόμη υψηλή, η πιθανότητα ανάπτυξής του αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Ναρκωτικά με ταχυδρομική αποστολή

Η περικοπή τόσων πολλών επιβατικών πτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την ικανότητα των διακινητών να χρησιμοποιούν τα παλιά τους μέσα για τη μεταφορά ναρκωτικών διεθνώς. Η χρήση διεθνών ταχυδρομικών υπηρεσιών για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης εκτινάχθηκε.

«Ορισμένες χώρες στη Δυτική Αφρική σημείωσαν σημαντική αύξηση στις υπηρεσίες [δεμάτων και ταχυμεταφορών] για λαθρεμπόριο μικροποσοτήτων κοκαΐνης στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Για παράδειγμα, στην Κόστα Ρίκα, μικρότερες ποσότητες κοκαΐνης ταχυδρομήθηκαν στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη κρυμμένες σε αντικείμενα όπως βιβλία, θρησκευτικές εικόνες και ανταλλακτικά οχημάτων.

Η διακίνηση ναρκωτικών μέσω υποβρυχίων είναι επίσης σε άνοδο, σε ορισμένες περιπτώσεις με υποβρύχια ειδικά κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό, συχνά μη επανδρωμένα και προγραμματισμένα για να ταξιδέψουν στον επιθυμητό προορισμό τους.

Μάλιστα αυτή την εβδομάδα, οι ισπανικές Αρχές ανακάλυψαν ένα άδειο υποβρύχιο στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ισπανίας κοντά στη Γαλικία, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί κόμβο στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών. Εικάζουν ότι μετέφερε κοκαΐνη από την Κολομβία στην Ισπανία και ότι το πλήρωμα είχε ήδη φύγει με το περιεχόμενο του υποβρυχίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments