Νίκος Χριστοδουλίδης: «Να μην τα έχεις όλα αλλά να νομίζεις ότι δεν σου λείπει τίποτα»
Πηγή Φωτογραφίας: Philenews
Ένα αεράκι δροσιάς έφερε η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. ‘Όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου, στην ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές, επιβεβαιώθηκαν ως προς το πρόσωπο που θα αναλάμβανε το τιμόνι της Κύπρου. Πράγματι, τα προσεγμένα ελληνικά, η κομψή εμφάνιση και η άνεση στην επικοινωνία του νέου Προέδρου επαλήθευσαν την αρχική υπόθεση, ότι η Κύπρος ήταν αποφασισμένη να κινηθεί έξω από το κλασικό, παραδοσιακό σχήμα του δεξιού και του αριστερού υποψηφίου, που επιδίδονται σε μετωπικές αντιπαραθέσεις και σε επίμονες συγκρούσεις, συχνά συνοδευμένες από γενναίες δόσεις παρελθοντολογίας. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη τα πράγματα κύλησαν και κυλούν εντελώς διαφορετικά, αφού η επιμονή σε διχασμούς και σε πολώσεις παραχωρούν τη θέση στο προγραμματικό επιχείρημα και στην πάντοτε ευγενικά διατυπωμένη απόκλιση.
Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου γεννιέται στην Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου και μεγαλώνει σε ένα μεσοαστικό περιβάλλον, με το οποίο είναι πλήρως εξοικειωμένος και το οποίο κουβαλά βαθιά μέσα του. Ο ελεύθερος επαγγελματίας πατέρας, η μεσοαστική μητέρα, ο πρόωρα χαμένος αδελφός και η αδελφή του, με την οποία διατηρεί μια συναισθηματικά ισορροπημένη σχέση, αποτυπώνονται και στο μότο που συμπυκνώνει την φιλοσοφία για την ζωή του «να μην τα έχεις όλα αλλά να νομίζεις ότι δεν σου λείπει τίποτα». Αυτήν την ατμόσφαιρα οικογενειακής ισορροπίας και μέτρου φέρει ακόμη και σήμερα, Πρόεδρος πια, ο Νίκλος Χριστοδουλίδης. Επηρεασμένος από το ελεύθερο της πατρικής επαγγελματικής δραστηριότητας, ο νεαρός Νίκος Χριστοδουλίδης γοητεύεται από τον ελεύθερο χαρακτήρα μιας «μη αυστηρής επιστήμης» και, σε αντίθεση με τις μητρικές παραινέσεις (πάντοτε έναν «αέρα» πιο συντηρητικές οι μητέρες), δεν σπουδάζει οικονομικά, αλλά εγγράφεται στην σχολή πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων του Queen College της Νέας Υόρκης, όπου και διακρίνεται στην επιστημονική μαθητεία των πολιτικών φαινομένων.
Στην συνέχεια, έρχονται οι μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική ανάλυση και στην διεθνή πολιτική στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Μάλτας, γεγονός που αποδεικνύει την ιδιαίτερη κλίση του στις υπερεθνικές σχέσεις και στις θεωρίες διεθνούς πολιτικής. Το βιογραφικό σημείωμα έχει το «άρωμα» της διδακτικής και ερευνητικής σταδιοδρομίας, την οποία μάλιστα ακολουθεί για ένα διάστημα ως συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υπηρετεί ως επιλογή με την επιτυχή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διδακτορικό θα του κοστίσει για κάποιο χρόνο μια παλαιάς κοπής μεμψιμοιρία και ζήλεια, αφού θα αμφισβητηθεί η εγκυρότητά του, έως ότου αποκατασταθεί βέβαια ο απόλυτα έγκυρος χαρακτήρας του. Στην πολιτική εισέρχεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης διά της διπλωματικής οδού, ως μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτήν την δεύτερη δέσμη σπουδών, που θα καταλήξουν και στην επαγγελματική επιλογή του διπλωμάτη, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου γνωρίζει την μετέπειτα γυναίκα του, Φίλιππα Καρσερά.
Ο έρωτας ξετυλίγεται μεταξύ τους σταθερά, ξεκινώντας από ένα βλέμμα στους χώρους της σχολής και φθάνοντας στα σκαλιά της Εκκλησίας. Οι δυο τους χτίζουν σταδιακά μια σχέση ζωής, που αρχίζει με ένα βλέμμα και ολοκληρώνεται με την απόκτηση των τεσσάρων θυγατέρων, που είναι και η μεγάλη αδυναμία του πατέρα τους. Όπως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει, η μεγάλη αδυναμία της ζωής του είναι οι τέσσερις κόρες του. Με αυτές του αρέσει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του, να ακούει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, να συζητά μαζί τους. Και θα ήθελε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή του, για να μπορεί ακριβώς να τον μοιράζεται μαζί τους, γιατί η πολιτική είναι «αχάριστη» και απαιτητική από την άποψη του χρόνου. Και στην πολιτική, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διακρίνεται για την εργατικότητα και το ήθος του, τόσο σε θέσεις εξωτερικού, με κυριότερη εκείνη της επιτυχημένης θητείας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και σε θέσεις «εσωτερικού», με χαρακτηριστικότερη το απαιτητικό αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κομίζει στην πολιτική, σε επίπεδο ιδεών, έναν ήπιο κεντροδεξιό λόγο, χωρίς τη μόνιμη αναζήτηση του πολιτικού ανταγωνισμού. Σταδιακά, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κερδίζει συμπάθειες και επιδοκιμασίες από τους χώρους του σύγχρονου, μεταρρυθμιστικού κέντρου, με σαφείς αναφορές στον ευρωπαϊσμό και το δυτικό σύστημα αξιών. Αυτήν την πολιτική ιδιοπροσωπία ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταφέρει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αρχικά ως «Συναγερμίτης» και πλέον ως ο τυπικότερος εκφραστής του σύγχρονου προοδευτικού κέντρου στην πολύπαθη Κύπρο. Την ίδια κατασταλαγμένη μετριοπάθεια συναντά κανείς και στις καθημερινές συνήθειές του. Αποφεύγει το ποτό, του αρέσει να τρέφεται ισορροπημένα, τον ελεύθερο χρόνο του τον διοχετεύει στην οικογένειά του, είναι άνθρωπος καλόβολος στα πράγματα και στους τρόπους του, ντύνεται προσεγμένα και μάλλον συντηρητικά, παρακολουθεί το θρήσκευμα και αγαπά τον εκκλησιασμό, είναι ικανός χρήστης των κοινωνικών μέσων και του διαδικτύου και στον εαυτό του επιτρέπει μόνον την πολυτέλεια του καπνού. Μπροστά του διανοίγεται πλέον μια πλήρης θητεία, για να ξεδιπλώσει τις αρετές και τις δεξιότητές του για την Κύπρο, που όλοι αγαπάμε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας