Σκέρτσος: Ο πρωθυπουργός έχει σχέδιο και βούληση να αλλάξει τα κακώς κείμενα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Για το σχέδιο και τη βούληση του πρωθυπουργού να αλλάξει τα κακώς κείμενα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.«Δεν αρκεί κίνημα καταγγελίας, θα κριθούμε όλοι για το πώς ταυτίζονται οι ρητορικές μας τοποθετήσεις με τις ουσιαστικές θέσεις που λαμβάνουμε σε σχέση με τις μείζονες αλλαγές στο Δημόσιο», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Εισαγωγικώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι με την τραγωδία στα Τέμπη βλέπουμε πόσο δύσκολη και άνιση είναι αυτή η διαρκής μάχη εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Διαχρονικά, όχι μόνο σε αυτή τη φάση. Και ότι χρειάζεται μια συστράτευση και μια ειλικρινής τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν κυβερνήσει διαχρονικά, για το πώς θα αλλάξουμε αυτό το κράτος. Το οποίο βλέπουμε ότι έχει όψεις που μας πληγώνουν, μας θυμώνουν και, δυστυχώς, φαίνεται ότι προκαλούν τέτοιες ανείπωτες τραγωδίες».
Κάνοντας δε λόγο για «εθνική υπόθεση», επανέλαβε πως «εμείς έχουμε αναλάβει και το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί για το δυστύχημα, και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες δικές μας, αλλά και το βάρος της λύσης να μην ξανασυμβεί αυτό και να αποκτήσουμε σύγχρονους σιδηροδρόμους».
Υπογραμμίζοντας, ταυτοχρόνως, την ανάγκη να υπάρξει ενδοσκόπηση «για να δούμε τι έχει φταίξει αυτά τα τελευταία χρόνια και διαχρονικά», επέμεινε κυρίως «στον τρόπο που διοικείται το ανθρώπινο δυναμικό στους σιδηροδρόμους και γενικά στο ελληνικό Δημόσιο». Με άλλα λόγια, τα συστήματα είναι ένα μέρος της λύσης και «συστήματα υπήρχαν και δικλίδες ασφαλείας στη Λάρισα, είχε εφαρμοστεί άλλωστε το σύστημα τηλεδιοίκησης, αυτό είναι ατράνταχτο γεγονός. Όμως η εργασιακή κουλτούρα είναι για μένα ο πιο κρίσιμος παράγοντας για να πάμε μπροστά», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας για «κουλτούρα της ήσσονος προσπαθείας και της ανευθυνότητας».
Διαχρονικά, συνέχισε, «έχει ευνουχιστεί ένα μέρος της δημόσιας διοίκησης από το να αναλαμβάνει ευθύνες». Και, ναι μεν «αυτό στις πολιτικές ηγεσίες έχει αλλάξει», ωστόσο «δεν έχει περάσει στη βάση της πυραμίδας -και εκεί την πατήσαμε κυριολεκτικά. Δεν μπορεί να χρεώνεται υποκειμενική ευθύνη είτε στον υπουργό είτε στον πρωθυπουργό γιατί δεν γνωρίζαμε για παράδειγμα ότι οι σταθμάρχες έκαναν σκάντζες μεταξύ τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας