Le Monde Diplomatique: Η κλονισμένη προεδρία Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επαναλάβει μια εκλογική νίκη την ερχόμενη άνοιξη, για να ηγηθεί αυτής της επετείου και να καταστεί αντάξιος του Ατατούρκ στα βιβλία της Ιστορίας. Αποκαλύπτοντας τις δυσλειτουργίες του κράτους, οι εσωτερικές και εξωτερικές συνέπειες των δύο σεισμών που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου θα μπορούσαν ωστόσο να ανατρέψουν αυτές τις φιλοδοξίες, να τις κλονίσουν. Με δέκα επαρχίες που επλήγησαν, δεκάδες νεκρούς, σχεδόν δύο εκατομμύρια άστεγους, μερικοί από τους οποίους παρέμειναν χωρίς βοήθεια για πολλές ημέρες, ολόκληρες γειτονιές κατεστραμμένες, πολλές δημόσιες υποδομές με σοβαρές ζημιές, ο διπλός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου είναι πράγματι ένας μεγάλος κατακλυσμός.
Ωστόσο, πέρα από την ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, αυτή η καταστροφή θέτει το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης του προέδρου καθώς και της μελλοντικής διπλωματικής επιρροής της χώρας του, σε ελάχιστους μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει να φοβάται μια ήττα. Περισσότερο από ποτέ, θα λογοδοτήσει για πολυάριθμες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που διαπράχθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και κατηγορίες για απάτη και διαφθορά. « Αν χάσει τις εκλογές, ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ανώτατα δικαστήρια», συνοψίζει ο Bayram Balci, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI).
Πριν από τις 6 Φεβρουαρίου, και παρά τις πολλές δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να έχει ένα καλό προβάδισμα έναντι των βασικών αντιπάλων του, τίποτα δεν προμήνυε την αρνητική εξέλιξη. Ομολογουμένως, λόγω της οικονομικής κρίσης και του ετήσιου πληθωρισμού που ξεπέρασε το 80 %, οι υποθέσεις του Ερντογάν διαψεύδονται, ιδιαίτερα αυτές της ανύψωσης της Τουρκίας το 2023 στις πρώτες δέκα οικονομίες του πλανήτη και στα 25.000 δολάρια ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο. Ακόμη όμως και οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, πέφτουν έξω και διαψεύδονται.
Το σχόλιο σας