Credit Suisse: Στο μικροσκόπιο των Ελβετών βουλευτών οι υπεύθυνοι της κρίσης
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν την Πέμπτη πετώντας “σωσίβιο” ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse, μετά την πτώση των μετοχών της κατά 24% την Τετάρτη, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της (Saudi National Bank) ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Ειδικότερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα. Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε άλμα 20% την Πέμπτη, αλλά υποχώρησε περίπου 10% την Παρασκευή.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας συνεδρίασε εκτάκτως σχετικά με την κίνηση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη, αλλά δεν προέβη σε καμία δημόσια δήλωση στη συνέχεια, με τους περισσότερους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Karin Keller-Sutter, να τηρούν σιγή ιχθύος.
Μεταξύ εκείνων που προέβησαν σε δηλώσεις, πολιτικοί από όλα τα ελβετικά κυβερνητικά κόμματα υποστήριξαν την κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) να παράσχει ρευστότητα, αλλά έθεσαν τα στελέχη της Credit Suisse στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα σκάνδαλα και τις απώλειες που οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης.
Η Ελβετία, ενώ υπερηφανεύεται για τη χρηματοοικονομική της τεχνογνωσία, διαθέτει λίγους μηχανισμούς για την απόδοση ατομικής ευθύνης σε κορυφαίους τραπεζίτες για κακοδιαχείριση, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Βρετανία, όπου τα ανώτερα στελέχη μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές κυρώσεις.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SP) της Ελβετίας, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ζήτησαν ευρεία έρευνα για το ποιος ευθύνεται για μια κρίση που “όλοι θα έπρεπε να είχαν προβλέψει”.
“Το σύστημά μας δεν έχει καταφέρει να καταστήσει υπεύθυνους αυτούς που θα έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνοι”, δήλωσε ο συμπρόεδρος του SP Cedric Wermuth σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. “Ποιος έπρεπε να είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όταν ήταν απαραίτητο;” διερωτήθηκε.
Ο βουλευτής των Πρασίνων Gerhard Andrey δήλωσε ότι τα στελε΄χη της τράπεζας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ότι η Ελβετία πρέπει να εξετάσει τους κανονισμούς της, με το φιάσκο της Credit Suisse να θέτει τη χώρα “σε πολύ δύσκολη κατάσταση”. “Πρόκειται για την ευθύνη της ανώτατης διοίκησης και για την κουλτούρα. Χρειαζόμαστε μια άλλη κουλτούρα”, δήλωσε στο Reuters.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε πείσει το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν το ρυθμισιτκό πλαίσιο και να καταστήσουν τα ανώτατα στελέχη πιο υπεύθυνα, με τις αποφάσεις να αναμένονται αργότερα φέτος.
“Ο κλάδος έχει πρόβλημα εμπιστοσύνης, όχι επειδή ο κλάδος στο σύνολό του δεν είναι αξιόπιστος, αλλά μερικοί οργανισμοί τον έχουν φέρει σε πολύ κακή θέση”, πρόσθεσε. “Αυτή η κακοδιαχείριση οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα”.
Credit Suisse: Συσκέψεις το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει τα σενάρια για την τράπεζα
Η Credit Suisse θα πραγματοποιήσει συσκέψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσει τα σενάρια για την τράπεζα, καθώς δυσκολεύεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters άτομα με γνώση του ζητήματος.
Οι συναντήσεις θα περιλαμβάνουν ομάδες CFO, ανέφεραν οι πηγές.
Η Credit Suisse δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.
Δημόσια κατακραυγή;
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μεγάλης κλίμακας δημόσια κατακραυγή.
“Ήταν προβλέψιμο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα παρείχε ρευστότητα. Το ότι η Credit Suisse έχει προβλήματα ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε ο Martin Staub σε δηλώσεις του στο κέντρο της Ζυρίχης. Άλλοι εξέφρασαν την πίστη τους στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα. “Είμαστε έξυπνοι με τις τράπεζες”, δήλωσε η Diva Bosch, που έκανε τα ψώνια της στο κέντρο της Ζυρίχης. Ένας περαστικός που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του είπε από τη μερια΄του: “Μετά από όλα τα λάθη της διοίκησης και τα τεράστια μπόνους, ας καταρρεύσουν”.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάσωση της ανταγωνίστριας UBS, η κρίση της Credit Suisse επιφέρει νέο πλήγμα στην ελβετική εικόνα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ωστόσο, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλούτου στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte του 2021, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, το μέγεθος και τις επιδόσεις. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτελεί περίπου το 9% του ελβετικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Finance Swiss, και απασχολεί το 5,5% του εργατικού δυναμικού.
Ο συνολικός ισολογισμός όλων των τραπεζών στην Ελβετία ήταν 5,2 φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας το 2021.
Ενώ οι μεγάλες τράπεζές της είναι διάσημες, πάνω από το 99% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στην Ελβετία είναι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερο από 250 άτομα προσωπικό, και η χώρα διαθέτει έναν σημαντικό φαρμακευτικό τομέα, καθώς και μία από τι ςμεγαλύτερες εταιρεία στον κόσμο, τη Nestle.
“Θα είναι σκληρό για κάποιους αν η Credit Suisse εξαφανιστεί, αλλά η Ελβετία θα είναι μια χαρά”, δήλωσε ο Stefan Legge, επικεφαλής φορολογικής και εμπορικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου του St. Gallen.
“Η κρίση της Credit Suisse είναι αρνητική για την Ελβετία, αλλά δεν είναι αρκετή για να βλάψει τη φήμη της Ελβετίας από μόνη της. Για μια ολοκληρωτική καταστροφή θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα έχαναν πολλά χρήματα και να χάνονταν πολλές θέσεις εργασίας. Αλλά οι μόνοι άνθρωποι που έχουν χάσει χρήματα μέχρι στιγμής είναι οι μέτοχοι και αυτοί επέλεξαν να αγοράσουν μετοχές”, δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
Ωστόσο, πιστεύει ότι η ζημιά στη φήμη της τράπεζας είναι τόσο σοβαρή, που θα πρέπει να προβεί σε αλλαγές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας