Κόσμος

Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα: Η απάντηση της μετά το ένταλμα σύλληψης με τον Πούτιν – «Έχω κάνει εξαιρετική δουλειά»

Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα: Η απάντηση της μετά το ένταλμα σύλληψης με τον Πούτιν – «Έχω κάνει εξαιρετική δουλειά»

Πηγή Φωτογραφίας: vk.com

Μητέρα εννιά βιολογικών και υιοθετημένων παιδιών, η 39χρονη βρίσκεται πίσω από το σχέδιο για την αρπαγή παιδιών από την κατεχόμενη Ουκρανία - Εκείνη βέβαια δεν αποδέχεται το ένταλμα σύλληψης

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν περιείχε και ένα δεύτερο όνομα που ίσως δεν προσέχτηκε αρκετά. Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η οποία διορίστηκε Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2021, είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι οργάνωσε αυτή την αρπαγή παιδιών από τις ουκρανικές περιοχές τις οποίες καταλήφθηκαν από τη Ρωσία.

View this post on Instagram

A post shared by Мария Львова-Белова (@marialvovabelova)

Οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, υποδεικνύουν την Λβόβα-Μπέλοβα ως κεντρικό πρόσωπο πίσω από τη βίαιη απέλαση χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας, τα οποία πολλές φορές στέλνονται σε δίκτυο στρατοπέδων, όπου υποβάλλονται σε πολιτική επανεκπαίδευση.

Στο προφίλ της Λβόβα-Μπέλοβα από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Verstka, φαίνεται καθαρά η διαδρομή ενός ανθρώπου που κινείται με άνεση μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο της περιόδου του Πούτιν. Γεννήθηκε το 1984 στη πόλη Πένζα και από μικρή ήθελε μεγάλη οικογένεια – λέγεται ότι δεν έβγαινε δεύτερο ραντεβού με άντρες δεν ήθελαν πάνω από τρία παιδιά.

Έχει πέντε βιολογικά και τέσσερα υιοθετημένα παιδιά (ενώ είναι προστάτρια άλλων 11 παιδιών με αναπηρίες) με τον ιερέα σύζυγό της που παντρεύτηκε στα 19 της.

Το 2014 μπήκε στο κόμμα του Πούτιν και σύντομα έφτασε στην ηγεσία του οργανισμού «Μητέρες για τη Ρωσία». Επικεντρώθηκε γρήγορα σε προγράμματα για παιδιά με αναπηρίες ενώ, σταδιακά, ανέβαινε στον κύκλο του Πούτιν, έχοντας παράλληλα και δεσμούς με την Εκκλησία.

Αν και το 2019 κέρδισε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της Πένζα, αναγκάστηκε να την αφήσει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Δεν πτοήθηκε, πάντως. Ως το τέλος της χρονιάς είχε γίνει γερουσιάστρια εκπροσωπώντας την Πένζα, ενώ κατέλαβε και υψηλή κομματική θέση, πιθανόν σαν «παρηγοριά» για τη θέση.

Το ρεπορτάζ έδειχνε πάντως ότι τα φιλανθρωπικά έργα που τόσο διαφήμιζε είχαν πολλά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν να κρύβουν ασθενείς σε δομές για να μην τους βρουν οι επιθεωρητές.

Επιμένει στις θέσεις περί σωτήριας επέμβασης, όσον αφορά στο θέμα μεταφορών των παιδιών, η Επίτροπος των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, σε βάρος της οποίας – μαζί με τον Πούτιν – εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τη στιγμή που η αξιωματούχος κατηγορείται για εκτοπισμό χιλιάδων ανηλίκων, δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικό» που η διεθνής κοινότητα επεσήμανε τη δουλειά της.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε τα εξής: «Είναι σημαντικό που η διεθνής κοινότητα έχει εκτιμήσει τη δουλειά μου ως προς την βοήθεια στα παιδιά της χώρας μας, που δεν τα αφήνουμε στις εμπόλεμες ζώνες, που τα μεταφέρουμε απ’εκεί, που δημιουργούμε καλές συνθήκες γι’αυτά, που τα περιβάλλουμε με αγάπη και φροντίδα».

Σύμφωνα, πάντως, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το επιτελείο του Πούτιν έχει μεταφέρει με τη βία χιλιάδες ανήλικους Ουκρανούς στη Ρωσία, συχνά σε ειδικά στρατόπεδα.

«Οι προσπάθειες της Λβόβα-Μπέλοβα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική υιοθεσία από ρωσικές οικογένειες παιδιών από την Ουκρανία, κάτι που δείχνει την πρόθεση για εθνικιστικού τύπου εκπαίδευση» είχε δηλώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά. Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments