Κόσμος

Ο Μακρόν και η δοκιμασία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Ο Μακρόν και η δοκιμασία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και ο Μακρόν προετοιμάζεται, σύμφωνα με το AFP και την Monde, να έχει την πρώτη συνάντηση εργασίας για αυτό το Σαββατοκύριακο με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέθ Μπορν

Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και ο Μακρόν προετοιμάζεται, σύμφωνα με το AFP και την Monde, να έχει την πρώτη συνάντηση εργασίας για αυτό το Σαββατοκύριακο με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέθ Μπορν. Ο κεντρώος μακρονισμός ενεργοποιεί μια έκτακτη συνταγματική διάταξη, αλλά επιδεικνύει αποθέματα πολιτικής αντοχής και διαπιστώνει το έλλειμμα πολιτικού αντίβαρου.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η προχθεσινή προσφυγή της Ελιζαμπέθ Μπορν στο άρθρο 49, παρ. 3 του συντάγματος, το γνωστό πλέον ως «49.3» εξέπληξε αρκετούς, αλλά, όπως η ίδια η πρωθυπουργός διευκρίνισε, επιθυμούσε να αποφύγει τις πολιτικές αμετροέπειες και τις κοινοβουλευτικές ακρότητες από τους θεσμικά παραβατικούς της πολιτικής ζωής. Βουλευτές, δεξιοί και αριστεροί, χτυπούσαν τα κοινοβουλευτικά έδρανα και φώναζαν ρυθμικά αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η κίνηση αυτή των Μακρόν – Μπορν πυροδότησε, από την πρώτη στιγμή, ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων από την πλευρά των εργατικών ενώσεων και των συνδικάτων. Αποκορύφωμα αυτής της πόλωσης ήταν το χθεσινοβραδινό ξέσπασμα στους δρόμους της Place de la Concorde στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Περίπου 2.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, στην αρχή ειρηνικά, πριν εκδηλωθούν συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, 61 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ μετά από συγκρούσεις με μικρές ομάδες, ενώ περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λιλ και μια πορεία από μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές διαλύθηκε ομαλά στο Μπορντό.

Στο κοινοβούλιο, δύο προτάσεις μομφής κατατέθηκαν χθες. Η μία προέρχεται από την κεντρώα ομάδα Libertés, Independants, Overseas and Territories (LIOT) και η άλλη από την πολιτισμική δεξιά της Λε Πεν και της Εθνικής Συσπείρωσης.

Εντούτοις, με δεδομένη την σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, φαίνεται προς το παρόν απίθανη η ψήφιση πρότασης μομφής, για την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία εδρών, δηλαδή 287 ψήφοι.

Έτσι, ο Μακρόν έχει ήδη καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά από την αμφισβήτηση του πρώτου κύματος αμφισβήτησης στον δρόμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί κατά την ψήφιση των προτάσεων μομφής. Για να γίνουν αυτές αποδεκτές από το νομοθετικό σώμα, θα χρειαστεί η συνδρομή περίπου 30 από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR), αλλά, κατά δήλωση του προέδρου του κόμματος Έρικ Σιότι, «οι Γκωλικοί δεν εργάζονται για την επανάσταση και ζητούν σταθερά την πολιτική καταδίκη των αντιπολιτευτικών μεθόδων της άκρας αριστεράς».

Είναι δύσκολο να υπολογίσει βάσιμα κάποιος το εύρος και την διάρκεια των αντιδράσεων στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά η ένταση μετατίθεται στο επίπεδο του Κοινοβουλίου, εκεί δηλαδή όπου ο μακρονισμός έχει το πάνω χέρι, διαθέτει την σχετική πλειοψηφία.

Κι ως ένας έμπειρος πολιτικός, που βαδίζει στην δεύτερη προεδρική θητεία, ο Μακρόν παρατηρεί ότι η απειλή της πολιτικής κυριαρχίας του δεν προέρχεται από τους θερμοκέφαλους Nupes του Μελανσόν, αλλά από την πολιτισμική δεξιά της Λε Πεν και της Εθνικής Συσπείρωσης. Η Λε Πεν αγωνίστηκε σκληρά για να φτάσει στο σημείο αυτό και πέρασε από τον διάδρομο με τις φάπες της διαπόμπευσης. Αλλά δεν ακκιζόταν σε τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε φωτογραφιζόταν νυχθημερόν σε πεζοδρόμια παρέα με διαδηλωτές.

Μακρονισμός και Λε Πεν δεν συγγενεύουν ιδεολογικά, δεν κινούνται στις ίδιες πολιτικές οικογένειες, αλλά η Λε Πεν  μπορεί να αποτελέσει το «άλλοθι» για τον Μακρόν να εκφωνήσει λόγους περί δημοκρατίας, αν χρειαστεί, και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα πολιτικής αντοχής που διαθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments