Διεθνή

Πόσο δύσκολα θα απαλλαγούμε από τον Ερντογάν;

Πόσο δύσκολα θα απαλλαγούμε από τον Ερντογάν;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/cnn turk

Ακόμα κι αν συμβεί το αδιανόητο και χάσει ο Τούρκος πρόεδρος, θα παραιτηθεί από την εξουσία;, διερωτάται εύστοχα το άρθρο στο Politico.

Ακόμα κι αν συμβεί το αδιανόητο και χάσει ο Τούρκος πρόεδρος, θα παραιτηθεί από την εξουσία;, διερωτάται εύστοχα το άρθρο στο Politico.

Εκ πρώτης όψεως, ο Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται σε βαθιά προβλήματα, αντιμετωπίζοντας τις πιο δύσκολες εκλογές που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων στην εξουσία — ειδικά εάν το μπλοκ της αντιπολίτευσης ενωθεί και κάνει εκστρατείες με συνεκτικό, ενωμένο τρόπο, αξιοποιώντας δυνάμεις και εστιάζοντας αμείλικτα στον υπέρτατο στόχο της εκδίωξης του Ερντογάν.

Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πώς μπορεί ο Ερντογάν να κλείσει το χάσμα με τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ η νότια Τουρκία βράζει από την ανεπαρκή απάντηση της κυβέρνησης για τη διάσωση και την ανακούφιση στον τεράστιο σεισμό του περασμένου μήνα. Η καταστροφική καταστροφή έχει αφήσει μέχρι στιγμής περίπου 48.000 νεκρούς και έχει πυροδοτήσει εξαγριωμένες καταγγελίες ότι η καταστροφή επιδεινώθηκε λόγω κακού πολεοδομικού σχεδιασμού και λανθασμένης επιβολής των οικοδομικών κωδίκων, όλα σε συνδυασμό με αμελή σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων.

Επιπλέον, η οικονομική διαχείριση του Ερντογάν ήταν περίεργη. Χάρη στην εκκεντρική νομισματική πολιτική του για μείωση των επιτοκίων ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Τουρκία έχει κλονιστεί από τον ραγδαία πληθωρισμό, φτάνοντας σε ρεκόρ 24 ετών το περασμένο φθινόπωρο όταν έφτασε στο 85% — αν και τώρα έχει υποχωρήσει στο μόλις 55%.

Κτυπημένο από οικονομικούς ανέμους και την ιδιότυπη σκέψη του Ερντογάν, το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021. Και έχει σημειώσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ και εμπορικό έλλειμμα που διευρύνθηκε στο 38%. Η πίεση του κόστους ζωής διώχνει τη μεσαία τάξη από τον τρόπο ζωής που περιμένουν και βυθίζει τους φτωχούς σε βαθύτερη απόγνωση.

Ωστόσο, αν και οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, το άρθρο τονίζει ότι ο Ερντογάν είναι αδίστακτος. Ο Ερντογάν μετά τα ΜΜΕ στοχοποιεί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν ποτέ δεν δίστασε να τραβήξει τους μοχλούς εξουσίας που έχει στη διάθεσή του, και όσοι τον παρακολουθούν για χρόνια δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι θα τους τραβήξει για όλη τους την αξία, όπως ένας κακόβουλος Μάγος του Οζ που δεν θα παραδώσει έξω τυχόν καρδιές ή βραβεία.

Λοιπόν, μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σπάσει η ασφυξία του Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης; Οι Τούρκοι μεταναστεύουν «προς διαδικτυακές πηγές ειδήσεων που η κυβέρνηση είναι λιγότερο ικανή να ελέγξει», σημείωσε το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου σε μελέτη του 2000. «Ωστόσο, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις φιλοκυβερνητικές φωνές που κυριαρχούν στην τηλεόραση και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, είναι επίσης ένας ανάμεικτος σάκος από γεγονότα, μισές αλήθειες και εμπρηστική παραπληροφόρηση», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φυσικά, η κυβέρνηση έχει κάνει επίσης πολλά για να ελέγξει και να λογοκρίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη βουλή να ψηφίζει ακόμη πιο περιοριστική νομοθεσία τον Οκτώβριο. «Με έναν νέο αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τουρκικές αρχές έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγχουν και, εάν είναι απαραίτητο, να περιορίζουν την διαδικτυακή ελευθερία του λόγου με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι σε οποιαδήποτε δημοκρατία — ή ακόμη και στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια», σημείωσε η Aslı Aydıntaşbaş. ένας επισκέπτης συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

Επιπλέον, όταν οι έλεγχοι αποτυγχάνουν να αποτρέψουν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος φυλάκισης με αδύναμες, ασαφείς κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση ή προσβολή του προέδρου ή κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες έχουν ήδη φυλακίσει 43 δημοσιογράφους μαζί με πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Και αν συμβεί το αδιανόητο και το σύστημα αποτύχει να προσφέρει στον Ερντογάν τη νύχτα των εκλογών, πώς μπορεί να αντέξει να χάσει; Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι, αν θριαμβεύσει, θα τον πιέσουν να αντιμετωπίσει κατηγορίες διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας μαζί με μέλη της οικογένειάς του – για να μην αναφέρουμε τον στενό του κύκλο.

«Αν ο Ερντογάν αισθανθεί την ήττα, κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα φύγει ήσυχα», υπολόγισε ο Σίντι. «Αν η ήττα φαίνεται επικείμενη, δικαστές και εκλογικοί αξιωματούχοι πιστοί στον Ερντογάν μπορεί να ανατρέψουν τα αποτελέσματα, όπως προσπάθησαν να κάνουν ακυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών δημάρχου της Κωνσταντινούπολης το 2019. Ή μπορεί ακόμη και να βασίζεται στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Πράγματι, μπορεί να μην παραιτηθεί από την εξουσία αφού έχει χάσει τις εκλογές», πρόσθεσε.

Καθώς ο Μάιος πλησιάζει, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανησυχούν η τουρκική αντιπολίτευση και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments