Διεθνή

Ικανοποίηση Μπορέλ για συνομιλίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Ικανοποίηση εξέφρασε κα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι «για εμάς είναι σημαντικό ότι τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο. Μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στους δημοσιογράφους ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στην πορεία των μαραθώνιων συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι ζητούν την πλήρη αναγνώριση των συνταγματικών δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας στο Κόσσοβο, το οποίο πιέζει για την αναγνώριση. Πιο συγκεκριμένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε. Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τόνισε, μετά την πολύωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών: «Μπορώ να ανακοινώσω ότι το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν για τον τρόπο υλοποίησης της ευρωπαϊκής πρότασης, στην πορεία εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων. Τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί πλήρως να τηρήσουν όλα τα άρθρα της συμφωνίας και να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους με καλό σκοπό και καλή τη πίστει».

Ικανοποίηση εξέφρασε κα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι «για εμάς είναι σημαντικό ότι τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο. Μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης». Το παράπονό του διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος κατηγορεί τους Σέρβους ότι αρνούνται να υπογράψουν την συμφωνία και ότι καθυστερεί η νομική δεσμευτικότητά της. Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιούνται άλλωστε οι συναντήσεις αυτές.

Το υπόβαθρο, ωστόσο, των αιτημάτων Κοσσοβάρων και ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εκκρεμεί για 100 περίπου κράτη. Το υπόβαθρο της σύγκρουσης είναι ότι η χώρα του Κοσσυφοπεδίου με πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, με την πλειοψηφία των Αλβανών, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σερβία το 2008, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται σερβική επαρχία από το Βελιγράδι μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι στο επίπεδο της σχεδιαζόμενης συμφωνίας, αυτή ορίζει ότι η σερβική κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά θα λάβει υπόψη την κρατικότητά του.

Συγκεκριμένα, υποτίθεται ότι αναγνωρίζει τα διαβατήρια, τις πινακίδες και τα τελωνειακά έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Το Κοσσυφοπέδιο, με τη σειρά του, θα πρέπει να εξασφαλίσει θεσμικά τα δικαιώματα της σερβικής εθνότητας στη χώρα. Προβλέπεται τέλος το άνοιγμα αμοιβαίων διπλωματικών αντιπροσωπειών στις πρωτεύουσες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο