Προς σοβιετικού τύπου τραπεζικό σύστημα με Σαουδάραβα μεγαλομέτοχο οδεύει το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, εάν ευοδωθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται, τις τελευταίες ημέρες, για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Συγκεκριμένα, το ελβετικό τραπεζικό σύστημα συγκέντρωνε έως τα τέλη του εικοστού αιώνα τρεις μεγάλες τράπεζες. Επρόκειτο για την SBS, την Credit Suisse και την UBS.
Το 1997, όμως, η UBS εξαγόρασε την SBS και έκτοτε, το τραπεζικό σύστημα της χώρας των Άλπεων συγκεντρώνει δύο τράπεζες – την Credit Suisse και την UBS.
Η τρέχουσα, σοβαρή κρίση που διαπερνά, όμως, την Credit Suisse ωθεί την άλλη ισχυρή, ιδιωτική τράπεζα της χώρας να κινηθεί προς την απόκτησή της. Η πρόταση της UBS για εξαγορά της Credit Suisse ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά η εν λόγω πρόταση εξαγοράς απορρίφθηκε. Ο λόγος της απόρριψης δεν είναι τόσο το ύψος της προσφοράς, δεδομένου ότι η αξία της Credit Suisse δεν ξεπερνάει το 1, 1 δισεκατομμύρια.
Ένας σημαντικός λόγος, που επισημαίνεται από την Credit Suisse και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Στην Ελβετία περίπου 40.000 άνθρωποι εργάζονται για τις δύο εναπομείνασες τράπεζες.
Ένας ακόμη λόγος, που κάνει σκεπτικές τις τραπεζικές και δημόσιες αρχές, είναι το ότι, αν η συμφωνία επιτευχθεί, αυτό θα σημαίνει συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών και περιορισμένα πλαίσια για έναν υγιή ανταγωνισμό.
Σε αυτές τις ανησυχίες προστίθεται και το ζήτημα του ανθρώπου που συγκεντρώνει στα χέρια του τον μεγάλο όγκο των μετοχών. Πρόκειται για τον Σαουδάραβα Μοχάμα Μπιν Σαλάντ, διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργού, με ό,τι αυτό θα μπορούσε – ενδεχομένως – να σημαίνει.
Σε κάθε περίπτωση, τούτες τις ώρες, εξετάζεται η πώληση της Credit Suisse, καθώς και ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει, πιθανώς, η UBS σ’ αυτήν.