Μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία της ΕΕ, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν για την υπογραφή συμφωνίας. Τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπόρεσαν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση", δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά από μια σχεδόν δωδεκάωρη συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχαν διαπραγματευτεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τα δύο κράτη που παρουσίασε η ΕΕ τον περασμένο μήνα Μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, ο Μπορέλ είπε ότι και τα δύο κράτη «συμφώνησαν για το παράρτημα της προτεινόμενης βασικής συνθήκης». Προφανώς περιέχει συγκεκριμένες προθεσμίες και ημερομηνίες για την εφαρμογή των επιμέρους σημείων της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, ωστόσο, η Σερβία και το Κόσοβο δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν για την υπογραφή ολόκληρης της συμφωνίας. Ωστόσο, ο Μπορέλ είπε ότι η συμφωνία και το παράρτημά της «θεωρούνται αποδεκτά». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν ακολουθήσει τις «πιο φιλόδοξες ιδέες» των μεσολαβητών της Ε.Ε. Δεν μπήκε στις διαφορές περιεχομένου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν «μέχρι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία», πρόσθεσε ο Μπορέλ.
Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να επιτύχουν τον στόχο τους για ένταξη στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το σερβικό σύνταγμα, το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της δικής του επικράτειας, αν και κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε. Ε. Μετά τις διαπραγματεύσεις το Σάββατο και οι δύο πλευρές μίλησαν για πρόοδο. Ωστόσο, ο Σέρβος Πρόεδρος απέφυγε να υπογράψει τη συμφωνία «όπως στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες» στα τέλη Φεβρουαρίου», είπε ο Κούρτι.