Οι Ρώσοι που φέρνουν δώρα παραμερίζουν την Ουκρανία για να κερδίσουν τον Παγκόσμιο Νότο
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/David Goldman
Από τα πολλά πλοία που πλέουν προς τη Μομπάσα, το τεράστιο λιμάνι της Κένυας στον Ινδικό Ωκεανό, σήμερα, δύο έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία: Το ένα μεταφέρει περίπου 25.000 μετρικούς τόνους ουκρανικού σιτηρού. το άλλο περίπου 34.000 τόνοι ρωσικού λιπάσματος. Καθώς ο ολοκληρωτικός πόλεμος τους σέρνεται για δεύτερο χρόνο, η Ουκρανία και η Ρωσία δίνουν άλλη μια μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά του Παγκόσμιου Νότου. Αντί για στρατεύματα και τανκς, αναπτύσσουν πλοία με σιτηρά και λιπάσματα. “Για τη Μόσχα, είναι η Δύση εναντίον των υπολοίπων και για το Κίεβο, είναι η Ρωσία εναντίον όλων των άλλων”, λέει ο Samuel Ramani, συγγραφέας ενός βιβλίου για την αναζωπυρωμένη επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική. “Ποια αφήγηση επικρατεί εξαρτάται από το ποιος φαίνεται να τροφοδοτεί – και ποιοι πεινάνε — οι φτωχότερες χώρες στον κόσμο».
Τον Νοέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ξεκίνησε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα διατροφής, υποσχόμενος να στείλει έως και 60 φορτία σιταριού μέχρι τα μέσα του 2023 για να θρέψει περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες που αντιμετωπίζουν λιμό.
Τον ίδιο μήνα, η ρωσική εταιρεία χημικών Uralchem σύναψε συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για δωρεά 260.000 τόνων λανθάνοντος λιπάσματος σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από επισιτιστική ανασφάλεια. Η Αφρική έχει ανάγκη και από τα δύο. Οι τιμές ήταν υψηλές πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Αυτό απέκοψε τους καθαρούς εισαγωγείς και εκτόξευσε τις τιμές περαιτέρω, βυθίζοντας την ήπειρο – και μεγάλο μέρος του κόσμου – σε μια πλήρη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία χρειάζονται υποστήριξη από την Αφρική. Και οι δύο διεκδικούν τις ψήφους των Αφρικανών στον ΟΗΕ. Για πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις, με πολίτες που καταστρέφονται από την πείνα και μειώνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα, κάθε βοήθεια – από όπου κι αν προέρχεται – είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά οι δυνάμεις πειθούς της Ρωσίας αποδεικνύονται όλο και πιο επιτακτικές.
Σε πρόσφατη ψηφοφορία του ΟΗΕ που καλούσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας», σχεδόν οι μισές από τις χώρες που απείχαν ή αντιτάχθηκαν στην πρόταση ήταν Αφρικανικές σύμφωνα με το Politico.
Συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα
Μια συμφωνία που επιτρέπει στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών να περάσουν από τους αποκλεισμούς της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ήρθε προς ανανέωση το Σάββατο. Η Ρωσία δήλωσε ότι συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία, αλλά μόνο για άλλες 60 ημέρες – αντί για τις 120 ημέρες που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Περίπου 24 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικής παραγωγής έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία μεσολάβησε αρχικά από τον ΟΗΕ και την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο και παρατάθηκε μία φορά τον Νοέμβριο. Το μεγαλύτερο άγχος του Κρεμλίνου: η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στις δικές του εξαγωγές λιπασμάτων και τροφίμων — τα οποία ο ΟΗΕ συμφώνησε να διευκολύνει για τρία χρόνια. Είναι ένα θέμα που σίγουρα θα ανακύψει όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Η Ρωσία έχει στριμώξει την παράτασή της καθώς οδηγεί σε μια σκληρή συμφωνία για να «διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία ώστε τα τρόφιμα να έρχονται πιο δίκαια στην Αφρική», δήλωσε ο Ramani, υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του οποίου το νέο βιβλίο «Russia in Africa» περιγράφει την πορεία της Ρωσίας από τη μεταγενέστερη περίοδο. Σοβιετική κατάρρευση στην αναβίωση ως περιφερειακή μεγάλη δύναμη. Η Μόσχα θέλει οι Αφρικανοί ηγέτες να πιέσουν ενάντια στις κυρώσεις της Δύσης που στοχεύουν τους ολιγάρχες των λιπασμάτων και την κύρια αγροτική τράπεζα της Ρωσίας και να αποκλείουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας