Κινήσεις άμυνας απέναντι στην τραπεζική κρίση από Fed, ΕΚΤ και 4 κεντρικές τράπεζες
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Κινήσεις άμυνας απέναντι στην κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως με στόχο να καθησυχάσουν έτσι τις αγορές κάνουν οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελβετίας και άλλων χωρών που ανακοίνωσαν συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στη ρευστότητα.
Το έκτακτο μέτρο έρχεται αμέσως μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ένα εγχείρημα που επίσης ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα θεσμικά όργανα αποφάσισαν να ενισχύσουν τις «γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων», μηχανισμός που διευκολύνει την πρόσβαση των ξένων κεντρικών τραπεζών σε δολάρια σύμφωνα με το gr.euronews.com
Οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν έτσι τη συχνότητα των συναλλαγών σε δολάρια: «προηγουμένως εβδομαδιαίες, αυτές οι πράξεις θα είναι πλέον καθημερινές και ξεκινώντας από τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023. Θα συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου», αναφέρει το δελτίο τύπου.
Το δίκτυο των γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων χρησιμεύει ως «δίχτυ ασφαλείας ρευστότητας για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης και, επομένως, θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των εντάσεων στην παροχή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπενθυμίζουν τα ιδρύματα στο ίδιο δελτίο Τύπου.
Press release: Coordinated central bank action to enhance the provision of US dollar liquidity https://t.co/eOjI4tBRPz pic.twitter.com/Zvz0yJg1Mr
— European Central Bank (@ecb) March 19, 2023
Οι αγορές, που βρίσκονται σε κατάσταση αναταραχής μετά την αστραπιαία χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, φοβούνται μια κρίση ρευστότητας καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Το 2020 η Fed είχε θέσει σε εφαρμογή και επεκτείνει παρόμοιες συμφωνίες ενόψει της εξέλιξης της πανδημίας Covid-19, και αυτές είχαν ήδη παραταθεί.
Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας