Οικονομία

Πετρέλαιο: Το σενάριο που «ρίχνει» το πετρέλαιο στα 40 δολ.

Τι εκτιμά η JP Morgan

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξανά την Παρασκευή, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2021.

Και πλέον καθίσταται όλο και πιο σαφές στους αναλυτές ότι, οι πτωτικές οικονομικές δυνάμεις αντισταθμίζουν τις ανοδικές επιπτώσεις της ανάκαμψης της Κίνας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, υποχώρησαν έως και 65,17 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, μειωμένα κατά 4,7% από τα επίπεδα διακανονισμού της Πέμπτης. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε έως και 4,4%, στα 71,40 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο προϊόντα ανέκαμψαν κάπως γύρω στο μεσημέρι, αλλά εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται πτωτικά την ημέρα. Το Brent μειώθηκε κατά περίπου 15% τις τελευταίες 10 ημέρες.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι και οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν τόσο πετρέλαιο όσο παράγεται, αναγκάζοντας περισσότερο πετρέλαιο να αποστέλλεται σε δεξαμενές αποθήκευσης. Όπως γράφει το Barron’s σε παγκόσμιο επίπεδο, 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν συσσωρευτεί σε αποθήκες τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση. Ακόμη και με την Κίνα να ανοίγει ξανά, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η ισορροπία θα αλλάξει για μήνες.

«Η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πλεονασματική τους επόμενους δύο μήνες με τις τιμές του πετρελαίου να υπόκεινται σε θεμελιώδη πίεση μέχρι τον Μάιο, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα είναι πιθανό να διογκωθούν κατά άλλα 46 εκατομμύρια βαρέλια», έγραψε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της JP Morgan .

Οι δύο καταλύτες

Σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της Κανέβα, το Brent θα διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στα 89 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, αλλά τώρα πιστεύει ότι είναι λιγότερο πιθανό οι τιμές να αναρριχηθούν σε αυτά τα επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, βλέπει τις τιμές να διαπραγματεύονται μεταξύ $70 και $80, εκτός αν συμβεί ένα από τα εξής δύο πράγματα:

Ο πρώτος καταλύτης θα ήταν μια αλλαγή στρατηγικής από τον ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής που είχε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με έναν μεγαλύτερο όμιλο γνωστό ως ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τη Ρωσία.  Τώρα, φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ ήταν στην πραγματικότητα πολύ μετριοπαθής στις περικοπές του, τουλάχιστον από την οπτική γωνία των ταύρων του πετρελαίου. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ που το τρέχον πρόγραμμα παραγωγής του ΟΠΕΚ μπορεί να αυξάνει την υπερπαραγωγή και να προκαλεί πτώση των τιμών.

Ο άλλος καταλύτης θα ήταν μια ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα αρχίσει να ξαναγεμίζει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR), το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι μεγάλες αγορές πετρελαίου από την κυβέρνηση πιθανότατα θα προκαλούσαν αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας εξακολουθεί να πουλάει επί του παρόντος πετρέλαιο από το SPR με εντολή του Κογκρέσου.

Η τραπεζική κρίση

Σύμφωνα με την Κανέβα,  η πορεία των τιμών του πετρελαίου μπορεί να εξαρτηθεί και από τη μορφή της τραπεζικής αναταραχής. Εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, προειδοποιεί ότι οι τιμές θα πέσουν απότομα, επειδή οι υφέσεις που προκαλούνται από μια οικονομική κρίση τείνουν να είναι δύο έως τρεις φορές χειρότερες για το πετρέλαιο από άλλες υφέσεις.

«Η ιστορική ανάλυση δείχνει ότι η μετάδοση στις χρηματοπιστωτικές αγορές τείνει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο στη φυσική οικονομία, μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και χτυπώντας σκληρά τη ζήτηση πετρελαίου», έγραψε. Εάν τα τρέχοντα προβλήματα μολύνουν ολόκληρο το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα, το Brent θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 40 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο