Καραμανλής: Ξεσκεπάζω τα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/capital.gr
Στην ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής προσήλθε σήμερα το πρωί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.
«Απέναντί μας βρίσκονται οι οικογένειες των θυμάτων και η κοινωνία», τόνισε εισαγωγικά ο κύριος Κ. Καραμανλής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν θα κάνει «επιλεκτική χρήση εγγράφων», αλλά θα τοποθετηθεί επί τη βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων. «Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα και δεν δίστασα να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε ο κ. Καραμανλής και προχώρησε στην ενημέρωση του σώματος.
Από σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, προτίμησε να μιλήσει πρώτα στο Κοινοβούλιο και είπε ότι παραιτήθηκε, διότι «στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια μεγάλη τραγωδία».
«Παραιτήθηκα ενάντια στην πολιτική παράδοση, χωρίς να ζητήσω ευθύνες υφισταμένων», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα αναζητήσει και διαχειριστικά λάθη.
Στην ενημέρωση που ακολούθησε, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πραγματοποίησε μόνο το 18% του έργου της τηλεδιοίκησης. Ακολούθησε συμπληρωματική σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση των στοιχείων της σύμβασης με τα νέα δεδομένα στην τηλεδιοίκηση, αλλά μεταξύ 2017 – 2019, η πρόοδος του έργου ήταν ουσιαστικά μηδενική. «Οι συνάδελφοι του Σύριζα μιλούν για ποσοστό 68% ή και για 77%, αλλά αυτοί αναφέρονται στην απορρόφηση και όχι στην παράδοση του έργου».
«Μεταξύ των σταθμών που παραδόθηκαν την τελευταία τριετία, παραδόθηκε και ο σταθμός της Λάρισας», πληροφόρησε ο κ. Καραμανλής. Συνεπώς, «Οι σταθμάρχες οφείλουν να χρησιμοποιούν το σύστημα της τηλεδιοίκησης». Η χειροκίνητη διαχείριση προβλέπεται σε ακραίες περιπτώσεις, και όχι στο βράδυ της μεγάλης τραγωδίας.
Ακόμη, ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι ακούστηκαν και ακούγονται σοβαρά ψέματα και ανακρίβειες από την πλευρά της αντιπολίτευσης και απάντησε στα πέντε πιο σημαντικά από αυτά τα ψεύδη.
«Δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα». Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Λειτουργούσε και την νύχτα της τραγωδίας, είχε μια ώρα σε λειτουργία. Ο σταθμάρχης και μπορούσε και έπρεπε να χαράξει τη γραμμή με τα μέσα που παρέχει η τηλεδιοίκηση.
«Αν είχε ολοκληρωθεί το ECTS, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί». Ο σταθμάρχης είχε δώσει εντολή παράκαμψης του κόκκινου σηματοδότη. Άρα, δεν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός.
«Δεν είχε εγκατασταθεί το GSMR ή δεν λειτουργούσε». Το GSMR τέθηκε σε λειτουργία το 2022 και λειτουργούσε χωρίς προβλήματα.
Αναφορικά με το κτίριο της οδού Καρόλου, το μόνο που ισχύει είναι ότι επρόκειτο για ένα κέντρο τηλεφωνικής παρακολούθησης και τίποτε περισσότερο.
«Δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας». Υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, ο δεύτερος σταθμάρχης ή ο τρίτος σταθμάρχης ή τα πρωτόκολλα για τις επικοινωνίες μεταξύ σταθμαρχών και άλλων εργαζομένων.
Καταληκτικά, ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι, σχετικά με τη χρηματοδότηση, έγινε 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος χρηματοδότηση, η οποία έφθασε στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Και όσον αφορά τις διαδικασίες προσλήψεων, αυτές έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, μέσω του ΑΣΕΠ, σε αντίθεση με την περίοδο 2015 – 2019, όταν έγιναν μόλις 24 προσλήψεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας