Κόσμος

Κλιματική κρίση: Ή δρούμε τώρα ή είναι οριστικά αργά

Κλιματική κρίση: Ή δρούμε τώρα ή είναι οριστικά αργά
Οι επιστήμονες εξέδωσαν μια «τελική προειδοποίηση» για την κλιματική κρίση, καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ωθούν τον κόσμο στο χείλος της αμετάκλητης ζημιάς που μόνο με γρήγορη και δραστική δράση μπορεί να αποτρέψει.

Οι επιστήμονες εξέδωσαν μια «τελική προειδοποίηση» για την κλιματική κρίση, καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ωθούν τον κόσμο στο χείλος της αμετάκλητης ζημιάς που μόνο με γρήγορη και δραστική δράση μπορεί να αποτρέψει.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που αποτελείται από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, παρουσίασε το τελευταίο και συνθετικό μέρος μιας έκθεσης – μαμούθ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι μια σαφής έκκληση για μαζικές ταχύτερες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα: τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα».

Με νηφάλια γλώσσα, η IPCC παρουσίασε την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί σε περιοχές του κόσμου. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κατάρρευση οδήγησαν σε αυξανόμενους θανάτους από τον εντεινόμενο καύσωνα σε όλες τις περιοχές, εκατομμύρια ζωές και σπίτια που καταστράφηκαν από ξηρασίες και πλημμύρες, εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πείνα και «ολοένα και μη αναστρέψιμες απώλειες» σε ζωτικά οικοσυστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε περιοχές που είναι «πολύ ευάλωτες» στην κλιματική κατάρρευση, διαπίστωσε η IPCC, και ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει τώρα σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους. Σε πολλές περιοχές, προειδοποίησε η έκθεση, φτάνουμε ήδη στο όριο στο οποίο μπορούμε να προσαρμοστούμε σε τέτοιες σοβαρές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα «οδηγούν ολοένα και περισσότερο τον εκτοπισμό» των ανθρώπων στην Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια, την Κεντρική και Νότια Αμερική και το νότο Ειρηνικός.

Ο κόσμος θερμαίνεται ως απάντηση στη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οπότε κάθε χρόνο που οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται καταναλώνει τον διαθέσιμο «προϋπολογισμό άνθρακα» και σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ πιο δραστικές περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα να παραμείνει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Hoesung Lee, πρόεδρος της IPCC, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση σύνθεσης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης πιο φιλόδοξων μέτρων και δείχνει ότι, αν ενεργήσουμε τώρα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Οι θερμοκρασίες είναι τώρα περίπου 1,1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαπίστωσε η IPCC. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορέσουν να κορυφωθούν το συντομότερο δυνατό και μειωθούν γρήγορα τα επόμενα χρόνια, ίσως είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθούν οι χειρότερες καταστροφές που θα ακολουθούσαν μια άνοδο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο  Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου «όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο 2040», αντί να περιμένουν την προθεσμία του 2050 που έχουν υπογράψει οι περισσότερες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments