Διεθνή

Τουρκία: Σε ρόλο-κλειδί οι Κούρδοι για τις εκλογές

Τουρκία: Σε ρόλο-κλειδί οι Κούρδοι για τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: cnn turk

Οι Κούρδοι, που νιώθουν επί δεκαετίες ότι βρίσκονται στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής, ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αμφίρροπες εκλογές της 14ης Μαΐου

Οι Κούρδοι, που νιώθουν επί δεκαετίες ότι βρίσκονται στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής, ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αμφίρροπες εκλογές της 14ης Μαΐου, εκλογές που θα καθορίσουν εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) θα μπορούσε να διαδραματίσει ρυθμιστικό παράγοντα, αν και μια δικαστική διαδικασία να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναμορφωθεί κάτω από μια νέα κομματική ομπρέλα.

Μεταξύ των Κούρδων που συγκεντρώθηκαν σήμερα για να γιορτάσουν το Νορούζ – την εαρινή ισημερία – στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, όσοι τάσσονταν κατά του Ερντογάν εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την ήττα του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

«Περιμένουμε ότι το καθεστώς θα φύγει και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τις εκλογές», είπε η 36χρονη ακτιβίστρια Ζεϊνέπ Ντιγιάρ, υπό τους ήχους κουρδικής μουσικής.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε τουλάχιστον 48.000 ανθρώπους στην Τουρκία, άφησε τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) να αντιμετωπίζουν τη σκληρότερη εκλογική πρόκληση από τότε που ο 69χρονος ηγέτης ανέβηκε στην εξουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments