Σι και Πούτιν υπόσχονται να διαμορφώσουν τη νέα παγκόσμια τάξη
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσαν ως στόχο τη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης.Ο Κινέζος ηγέτης αποχώρησε από τη Μόσχα την Τετάρτη, χωρίς να προβεί σε άμεση υποστήριξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, έχοντας ολοκληρώσει τη διήμερη επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο Σι επέδειξε ισχυρή αλληλεγγύη προς τον Πούτιν έναντι της Δύσης, ωστόσο, αναφέρθηκε ελάχιστα στη σύγκρουση στην Ουκρανία και δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα διατηρεί «αμερόληπτη στάση». Δεν υπήρξε ένδειξη ότι οι φιλοδοξίες του Σι να διεκδικήσει ρόλο ειρηνοποιού απέδωσαν αποτελέσματα.
Καθώς ο Σι αποχωρούσε είπε στον Πούτιν: «Είναι σε εξέλιξη αλλαγές πρωτοφανείς στα τελευταία 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε τις αλλαγές».
«Συμφωνώ», είπε ο Πούτιν, στον οποίο απάντησε ο Σι: «Να προσέχεις τον εαυτό σου, αγαπητέ φίλε, σε παρακαλώ» σύμφωνα με το Reuters.
ΗΠΑ: Η Κίνα δεν είναι αμερόληπτη
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η στάση της Κίνας δεν είναι αμερόληπτη.
Κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από τα εδάφη της Ουκρανίας, προκειμένου να τερματιστεί η μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο Σι βρισκόταν στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων, εκτοξεύοντας 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Καθώς ο Σι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Μόσχα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, καθώς και στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, με αναφορές για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά χωρίς να καταγραφούν μεγάλες καταστροφές.
Η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, η οποία προαναγγέλθηκε από το Κρεμλίνο ως ένδειξη υποστήριξης από τον ισχυρότερο φίλο του, περιλάμβανε προσεκτικά σκηνοθετημένη μεγαλοπρέπεια και τελετές, ωστόσο, το θέαμα σημαδεύτηκε επίσης από άφθονη επίδειξη καλοσύνης μεταξύ των δύο αυτοκρατόρων.
Ο Σι και ο Πούτιν αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλον ως αγαπημένοι φίλοι, υποσχέθηκαν οικονομική συνεργασία και χαρακτήρισαν τις σχέσεις των χωρών τους ως τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ.
«Συμμερίστηκαν (οι ηγέτες) την άποψη ότι αυτή η σχέση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία για το παγκόσμιο τοπίο και το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνα.
Ο Πούτιν δήλωσε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου: «Εργαζόμαστε αλληλέγγυα για τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του, του διεθνούς δικαίου, των σκοπών και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ».
Σε προηγούμενη κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες κατηγόρησαν τη Δύση ότι υπονομεύει την παγκόσμια σταθερότητα και το ΝΑΤΟ ότι εισβάλλει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά διαβεβαίωσαν ότι η στενή εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν συνιστά «στρατιωτικοπολιτική συμμαχία».
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν επαίνεσε τον Σι για το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα και κατηγόρησε το Κίεβο και τη Δύση για την απόρριψή του. Η Δύση βλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως τέχνασμα για να κερδίσει ο Πούτιν χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να εδραιώσει την κατοχή του στα κατεχόμενα εδάφη.
Το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος που διαρκεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν
Η Δύση έχει προσπαθήσει να απομονώσει τη Ρωσία μέσω παγκόσμιων κυρώσεων και ο Πούτιν αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει καμία από τις κινήσεις αυτές και η Δύση ανησυχεί ότι μπορεί να βοηθήσει τον εξοπλισμό της Ρωσίας στη σύγκρουση, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας