Nέα της αγοράς

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: To project Gap και οι σχεδιασμοί του

Το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στην αναθεωρημένη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.

Τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP) πραγματοποιήθηκαν χθες, με το βασικό μήνυμα να είναι ότι, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα, μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλές διακρατικές διασυνδέσεις προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην εξυπηρέτηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή.

Αυτό υποστήριξε ο Αντρέας Μποργκέας, πρώην μέλος της αμερικανικής Γερουσίας που ανέλαβε πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ειδικού σκοπού» που τρέχει το έργο, και βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του ομίλου Eunice μιλώντας σε εκδήλωση για το έργο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρική διασύνδεση Greece-Africa Power Interconnector θα ξεκινά από ξεκινά από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, θα έχει ισχύ 2 γιγαβάτ, προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τη συντομότερη διασύνδεση μεταξύ των δυο χωρών 450 χιλιόμετρα), με διαδρομή εντός της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ

Ο δεύτερος κλάδος του έργου που «απαντά» στο θέμα της μεταφοράς της ενέργειας από την Αίγυπτο  στο Σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας και από εκεί δε άλλες χώρες της Ευρώπης  περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική (South Aegean Interconnector- SAI ) μέσω της νησίδας Λέβιθα, προϋπολογισμού 1,5 δισεκ. ευρώ.

Ο κ. Μποργκέας ανέφερε ότι το έργο, περιλαμβάνεται στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και είναι υποψήφιο για ένταξη στην αναθεωρημένη  λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του, σε περίπτωση που συμπεριληφθεί στη λίστα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι  υπάρχει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του έργου όπως επίσης και επιχειρηματικό ενδιαφέρον από γαλλικές και αιγυπτιακές εταιρείες για συμμετοχή στο πρότζεκτ, αναδεικνύοντας παράλληλα και την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης με την αμερικανική πολυεθνική McDermott International  (που παρέχει τεχνικές και κατασκευαστικές λύσεις για την ενεργειακή βιομηχανία στον υποθαλάσσιο χώρο και σε βαθιά ύδατα) ως απτή ένδειξη του ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το GAP.

O κ. Μποργκέας τόνισε επίσης ότι  ο αγωγός GAP δεν ανταγωνίζεται το πρότζεκτ GREGY (υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω Αττικής με φορέα υλοποίησης την Elica του Ομίλου Κοπελούζου) αλλά ο πραγματικός ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλισθεί η ένταξη στη λίστα των PCI (που αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο) και να μη δοθεί προτεραιότητα σε διασυνδέσεις Ευρώπης – Αφρικής από άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία.

Ο  ίδιος απαντώντας στους ισχυρισμούς περί συμφόρησης του Συστήματος Μεταφοράς της Κρήτης και των ερωτηματικών για την ικανότητά του να μεταφέρει 2 GW  ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο, υποστήριξε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για το θέμα αυτό και σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη του συμπληρωματικού έργου SAI θα  τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος της Κρήτης και θα επιλύσει τα προβλήματα συμφόρησης.  Αλλα στελέχη της Eunice σημείωσαν ως πιθανή διέξοδο την αξιοποίηση μεγάλου μέρους της μεταφερόμενης μέσω του GAP ενέργειας  χαμηλού κόστους  από την Αίγυπτο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Κρήτη.

Λαλέλα Χρυσανθοπούλου/naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο