Γιατί “πάγωσε” η Νέα Τούμπα – Η εντολή Σαββίδη, η στήριξη Πούτιν και ο… αναβρασμός στον ΠΑΟΚ
Το θέμα της Νέας Τούμπας δεν ακούγεται καθόλου στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ παρότι αποτελεί ένα από τα πλέον ζωτικά θέματα που πρέπει να αφορούν την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Για να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το ποδοσφαιρικό προϊόν οι εγκαταστάσεις αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Το θέμα της ανακατασκευής του γηπέδου στην Τούμπα έγινε hot topic τη σεζόν 2018-2019 που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ. Κατά καιρούς έρχονταν στο προσκήνιο σκέψεις, ιδέες για πιθανή χρήση άλλου χώρου προκειμένου να στεγαστεί η ομάδα. Ο κόσμος όμως έχει δεθεί με την περιοχή που η ομάδα έχτισε την ιστορία της και αναλόγως διαμορφώθηκε η βούληση της διοίκησης Σαββίδη, η οποία ήδη έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο παλιό στάδιο αλλά και στο προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας.
Πότε… ερρίφθη ο κύβος για τη Νέα Τούμπα
Για τη νέα Τούμπα ο κύβος ερρίφθη στις 25 Οκτωβρίου 2018. Τότε υπερψηφίστηκε στη βουλή η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Ο ΠΑΟΚ σε ανακοίνωσή του ευχαρίστησε την τότε κυβέρνηση και τα κόμματα που υπερψήφισαν, χαρακτηρίζοντας σημαντικότατη την εξέλιξη, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι υψηλότερες δυνατές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και για την δημιουργία όλων των απαραίτητων ζωνών προελέγχου για ένα νέο σύγχρονο και ασφαλές γήπεδο.
Η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι της περιφέρειας και του Δήμου, οι οποίοι εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες και διευθετήσεις να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε η πόλη να αποκτήσει όχι μόνο το νέο γήπεδο, αλλά και ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι φορείς μάλιστα δεσμεύτηκαν ώστε πολύ σύντομα να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με ειδικούς όλων των εμπλεκομένων, ώστε να προβλέπονται, να επιλύονται και να προχωρούν όλα τα ζητήματα ενός τόσο σημαντικού έργου. Η σύσταση της ομάδας εργασίας έγινε στις 21 του ιδίου μηνός, ενώ η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018.
Πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας και δισταγμοί
Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα επιτελεία των φορέων έγινε παρουσίαση του πλάνου του νέου γηπέδου και κυρίως των ζητημάτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τη φάση της κατασκευής του.Έγινε αναλυτικότερη συζήτηση για την προετοιμασία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, τα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν σε αυτό, αλλά και παράλληλες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποπεράτωση του έργου. «Από τους εκπροσώπους των φορέων εκφράστηκαν προβληματισμοί για το μέγεθος του εγχειρήματος και τους χρόνους ολοκλήρωσης που απαιτούνται, χωρίς όμως αυτό να κάμπτει στο παραμικρό τη διάθεση τους», σημείωνε η επίσημη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η δεύτερη συνεδρίαση έγινε τον Μάρτιου του 2019 και συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της ομάδας μελέτης με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, κ.Δούμα. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το όριο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και των παρεμβάσεων που απαιτούνται η προέγκριση του οποίου από τα αρμόδια Συμβούλια αποτελούσε σημαντικό βήμα καθώς άνοιγε ο δρόμος για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων αναγκαίων αρχιτεκτονικών μελετών.
Βασικοί άξονες του ΕΧΣ, προέγκριση και δήλωση Μητσοτάκη
- Η αναβάθμιση της ποιότητα του αστικού ιστού και του δομημένου περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
- Η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση συνθηκών και παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της αλάνας Τούμπας έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ρύθμιση για την περιοχή.
- Σύνδεση με τους υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, υπαίθριας αναψυχής και στην ανάδειξη και αρμονική – λειτουργική ενσωμάτωση όλων των νέων ανάλογων χρήσεων και παρεμβάσεων.
- Η ολοκληρωμένη ρύθμιση των θεμάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης που θα προκύψουν από την κατασκευή του νέου γηπέδου καθώς και οι ρυθμίσεις για άξονες και διαδρομές πεζού και ποδηλάτου.
- Την τήρηση του πολεοδομικού ισοζυγίου τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προενέκρινε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του νέου γηπέδου τον Ιούλιο του 2019, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Η προέγκριση αφορούσε τον συντελεστή δόμησης, την χρήση γης και τα βασικά στοιχεία των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Τούμπας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία σημαντική αναφορά για το σχέδιο ανάπλασης του γηπέδου της Τούμπας και της ευρύτερης περιοχής, στη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ δεν θα μιλήσω πολύ. Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής. Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση της ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου», είχε αναφέρει σχετικά.
Με τί Μέσο πηγαίνουν οι ΠΑΟΚτσήδες στην Τούμπα;
Τον Δεκέμβριο του 2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διενήργησε έρευνα, στην οποία έλαβε 16.000 απαντήσεις για τον τρόπο μετακίνησης των οπαδών στο γήπεδο. Οι απαντήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καθώς έξι στους δέκα χρησιμοποιούν το ΙΧ, ακολοθούμενοι από ένα ποσοστό 19% οι οποία έρχονται πεζοί από την ευρύτερη περιοχή.
Η χρήση του μοναδικού έως σήμερα μέσου μαζικής μετακίνησης, του αστικού λεωφορείου βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ποσοστό του 6%, το οποίο αντικειμενικά είναι ιδιαίτερα χαμηλό και ήδη απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι περισσότεροι από τους φιλάθλους που προσέρχονται στον χώρο του γηπέδου με ΙΧ όχημα, σε ποσοστό 62%, έχουν πέραν του οδηγού μόνον έναν επιβάτη, ενώ τη λύση του μισθωμένου λεωφορείου για όσους διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης προτιμά μόλις ένας στους εκατό.
Παράπονα για Μητσοτάκη και συνάντηση στο Μαξίμου
Τον Οκτώβριο του 2021 ακολούθησαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια εποχή ο Ιβάν Σαββίδης είχε σύσκεψη με επιτελείς της ΠΑΕ και την ομάδα εργασίας και ενέκρινε τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες που χρειάζονται. Δόθηκε μάλιστα εντολή για συνεχή διαφανή ενημέρωση των φιλάθλων για όλες τις ενέργειες που αφορούν την κατασκευή του νέου γηπέδου.
Εκείνη την εποχή (Σεπτέμβριο του 2021) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει δήλωση στη ΔΕΘ για τo γήπεδο. Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ εξέφρασε παράπονα, ότι παρά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, δεν παρουσιάστηκε καμία πρόοδος στην επίλυση εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την έδρα που θα χρησιμοποιεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ την περίοδο της κατασκευής της Νέας Τούμπας.
Η δυσαρέσκεια των ασπρόμαυρων οδήγησε σε συνάντηση όλων των φορέων (Υπουργών Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Μεταφορών) στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 Οκτωβρίου 2021, όπου δόθηκε στους ανθρώπους του ομίλου επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη από το Μέγαρο Μαξίμου για απευθείας συντονισμό των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για την κατασκευή του νέου γηπέδου.
Δυσαρέσκεια Σαββίδη και υπογραφή προεδρικού διατάγματος
Στις 11 Νοεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας για τη Νέα Τούμπα, αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν το project του νέου γηπέδου, όσο και οι πιθανές λύσεις για μετεγκατάσταση της ομάδας στη διάρκεια κατασκευής τους. Παρουσία του προέδρου του ΠΑΟΚ έγινε και η σύσκεψη στις 16 του ιδίου μηνός, όπου αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση σε διαγωνισμό για το master plan του γηπέδου, σε εταιρίες με εμπειρία σε ανάλογα έργα ανακατασκευής γηπέδων σε αστικό ιστό.
Η πρώτη σύσκεψη για το 2022 για τη Νέα Τούμπα πραγματοποιήθηκε ξανά με τη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη, όπου προωθήθηκαν 4 προτάσεις για το Master plan του γηπέδου και δρομολογήθηκε η λύση όλων των εκκρεμοτήτων για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Έναν μήνα αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο μεγαλομέτοχος της ομάδας εξέφραζε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που υπάρχει στο ζήτημα της έκδοσης.
Τρεις ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο πόλεμος που δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα και απ’ότι δείχνουν οι εξελίξεις είναι θέμα που δεν αφήνει ανεπηρέαστο το πρότζεκτ.
Όνομα που προκάλεσε δέος
Το Προεδρικό Διάταγμα πάντως υπογράφτηκε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 7 Ιουνίου 2022 και όλα έδειχναν, ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του νέου γηπέδου. Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών me επικεφαλής την SALFO, που ανέλαβε τη διαχείριση και την εταιρία Populous, που είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.
Το όνομα της τελευταίας προκάλεσε δέος και ενθουσιασμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες. Γιατί πρόκειται για τον Παγκόσμιο κολοσσό που ειδικεύεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αρένες και συνεδριακά κέντρα, καθώς και στο σχεδιασμό και το σχεδιασμό μεγάλων ειδικών εκδηλώσεων, διαθέτοντας 39 χρόνια εμπειρίας στους κύκλους εργασιών που δραστηριοποιείται από το 1983.
Οι πιο γνωστές κατασκευές; Το νέο Γουέμπλεϊ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Νησί με 90.000 θέσεις. Το νέο γήπεδο της Τότεναμ, χωρητικότητας 62.580 θέσεων, το οποίο είναι ξακουστό για την πολυλειτουργικότητά του, αφού ο χλοοτάπητας μετακινείται, αποθηκεύεται στην… κοιλιά του θηρίου, από το οποίο βγαίνουν άλλα δύο… πατώματα, ένας αγωνιστικός χώρος για αγώνες του NFL και ένα πλάτωμα για τις συναυλιακές, συνεδριακές και λοιπές χρήσεις του γηπέδου.
Επίσης, η Populοus επιλέχτηκε ως αρχιτέκτων στην κατασκευή μίας αρένας πολλαπλών εκδηλώσεων στο Μόναχο, η οποία θα είναι χωρητικότητας 20.000 θέσεων και θα είναι η πρώτη αρένα φιλική για το περιβάλλον (climate-neutral) στη Γερμανία. Ιδιαίτερους συμβολισμούς παρουσιάζει το γεγονός, ότι το στάδιο Ντα Λουζ στην Πορτογαλία, όπου η εθνική μας σήκωσε το Ευρωπαϊκό το 2004 έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία, που φέρεται να ανέλαβε το masterplan για τη νέα Τούμπα.
Γιατί δεν προχωρά το πρότζεκτ;
Ωστόσο έχουν περάσει εννιά μήνες, από πέρσι δηλαδή και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη γύρω από το ζήτημα της Νέας Τούμπας, παρότι οι αισιόδοξες απόψεις ανέφεραν, πως μέσα στο 2022 θα ξεκινούσαν τα έργα κάτι που δεν έγινε ποτέ! Η τελευταία επίσημη ενημέρωση που έχουμε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν τον Ιούνιο του 2022, όταν οι άνθρωποι του γκρουπ SALFO–Populous ξεναγήθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας από τα στελέχη του Δικεφάλου και συζήτησαν μαζί τους για την ιστορία του σταδίου και κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειές του.
Όπως φαίνεται, το θέμα έχει υποχωρήσει στην «ασπρόμαυρη» ατζέντα. Από τη μία ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε κάποιες αλλαγές στα πρώτα σχέδια που του παραδόθηκαν και από εκεί και πέρα, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όπως τονίστηκε παραπάνω είναι ένας παράγων που πρέπει να συμψηφίζεται. Όπως καταλαβαίνετε, ο Σαββίδης που έχει ως έδρα των επιχειρήσεών του το Ροστόφ της Ρωσίας και είναι από τους επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν θα μπορούσε να διαθέσει κεφάλαια από τη Ρωσία προς μία χώρα που βρίσκεται υπό την ασπίδα της Δύσης, έχει επιβάλλει κυρώσεις και έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία. Ήδη Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφραστεί με πάρα πολύ αρνητικά σχόλια κατά της χώρας μας. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα και το μόνο σημείο άμβλυνσης της κατάστασης αποτέλεσε η τραγωδία των Τεμπών, για την οποία το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε συλλυπητήρια.
Το πάγωμα του πρότζεκτ δημιουργεί προβληματισμό, ο οποίος μόνο από επίσημα χείλη (του ΠΑΟΚ) μπορεί να κατευναστεί. Γιατί ακόμα και οι πολιτικοί συσχετισμοί να αλλάξουν στις επικείμενες εκλογές (ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι θα γίνουν μέσα στον Μάιο), η Ελλάδα δεν δύναται να αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό… Αυτό δεν σημαίνει, ότι ο Σαββίδης θα εγκαταλείψει το σχέδιο. Ίσα ίσα είναι διατεθειμένος να το κάνει. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας