Κόσμος

Η οικονομική ισχύς των BRICS αυξάνεται σε σχέση με την G7

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των BRICS είναι 31,5%, έναντι 30,7% για το G7

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία αλλάζει. Η οικονομική ισχύς των BRICS, με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αυξάνεται, δείχνοντας προοπτικές κυριαρχίας απέναντι στη Δύση.

To συνολικό ΑΕΠ τους έχει υπερβεί εκείνο των G7. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται οι δυτικές χώρες, που θεωρούνται μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των BRICS είναι 31,5%, έναντι 30,7% για το G7, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Refinitiv Datastream και τη βρετανική εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Acorn Macro Consulting.

Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης των εν λόγω χωρών αποτέλεσε τη βάση αυτής της ανάλυσης του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά είναι πιθανό να διευρυνθεί. Το 2025 οι BRICS θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν το 35%, ενώ το ΑΕΠ της G7 φαίνεται να συνεχίζει να μειώνεται, φτάνοντας περίπου το 28%.

Οι χώρες BRICS δεν έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται από ένα συνολικό ποσοστό περίπου 16% στη δεκαετία του 1990. Ταυτόχρονα, το βάρος των G7 εξασθενεί. Σε 40 χρόνια, έχει χάσει σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες, από 45% σε 30,7%.

Ο αριθμός των χωρών BRICS τείνει να διευρυνθεί, με τρεις χώρες (Αλγερία, Αργεντινή και Ιράν) που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξη. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες χώρες: Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Καζακστάν, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία.

Αναμένεται ότι η διαφορά θα συνεχίσει να διευρύνεται για διάφορους λόγους. Πρώτον ως προς τον πληθυσμό, γιατί σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αυτές τις χώρες BRICS. Δεύτερον, γιατί αναμένεται άμεση διεύρυνση του οργανισμού με υποψήφιους την Αλγερία, την Αργεντινή και το Ιράν.

Τα δημογραφικά στοιχεία των BRICS είναι αυτά που γενικά οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικά η Ινδία και η Κίνα αυτή τη περίοδο. Ωστόσο, η δημογραφική κατάσταση αλλάζει στον κόσμο, αφού υπάρχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στις βιομηχανικές χώρες, στους G7.

Μία από τις συνέπειες αυτής της δημογραφικής παρακμής συνίσταται στο γεγονός ότι οι βιομηχανικές χώρες βρίσκονται σε διαδικασία αποβιομηχάνισης. Η πτώση των βιομηχανικών χωρών είναι αναμενόμενη, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη πλευρά, το μέρος του κόσμου που συχνά αναφέρεται ως Παγκόσμιος Νότος (ασιατικές χώρες, Αφρική, μέρος της Μέσης Ανατολής και μέρος της Λατινικής Αμερικής) θα γνωρίσει ανάπτυξη. Προβλέπεται μάλιστα ότι μέχρι το 2050 η κατάσταση θα αλλάξει εντελώς, επειδή οι περισσότερες από τις υπάρχουσες χώρες BRICS θα είναι μεταξύ των 10 οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Ειδικότερα, αναμένεται ότι ο αριθμός των αφρικανικών χωρών εντός των BRICS θα αυξηθεί. Η Κίνα και οι άλλες χώρες BRICS, θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότερες αφρικανικές χώρες, επειδή υπάρχουν μερικές μεγάλες αφρικανικές δυνάμεις που θα ήθελαν να ενταχθούν στους BRICS.

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Αφρική θα ξεκινήσει τον διαρθρωτικό της μετασχηματισμό συνεργαζόμενη με τους BRICS για να αναπτύξει τη βιομηχανία της και να πάψει να είναι η ήπειρος, όπου οι ανεπτυγμένες χώρες αντλούν τις πρώτες ύλες τους. Όλα αυτά θα αλλάξουν την κατάσταση όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο και οι χώρες θα έχουν την επιλογή να συναλλάσσονται με όποιον θέλουν.

Η δημογραφία έχει αλλάξει, η Αφρική έχει αλλάξει, η Ασία έχει αλλάξει, η Ευρώπη αλλάζει, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν. Όλοι θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση που θα διαμορφώσει νέες παγκόσμιες ισορροπίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο