Κόσμος

Η Ουκρανία δεν βλέπει τρόπο να διαπραγματευτεί ειρήνη με τον Πούτιν

Η Ουκρανία δεν βλέπει τρόπο να διαπραγματευτεί ειρήνη με τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης της περασμένης εβδομάδας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απέλαση ουκρανών παιδιών στη Ρωσία κατέστησε αδύνατο για το Κίεβο να δεχτεί τον πρόεδρο της Ρωσίας ως πιθανό συνομιλητή για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης της περασμένης εβδομάδας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απέλαση ουκρανών παιδιών στη Ρωσία κατέστησε αδύνατο για το Κίεβο να δεχτεί τον πρόεδρο της Ρωσίας ως πιθανό συνομιλητή για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμά του την Παρασκευή. Το έγκλημα των παιδιών που οδηγούνται βίαια στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς Ουκρανοί και δυτικοί δικηγόροι αναγνωρίζουν τις απελάσεις ως εμπίπτουσες στον νομικό ορισμό της γενοκτονίας, ως μέρος μιας προσπάθειας εξάλειψης της ουκρανικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου και εκπρόσωπος της ουκρανικής ομάδας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, έγραψε αμέσως στο Twitter ότι η αναγνώριση του Πούτιν ως «προφανούς διεθνούς εγκληματία σημαίνει άμεσα ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη σημερινή ρωσική ελίτ».

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ντανίλοφ είπε επίσης στο POLITICO ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν τώρα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με κάποιον βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι ήταν σαφές ακόμη και πριν από το ένταλμα του ΔΠΔ ότι θα ήταν αδύνατο για τον Πούτιν να είναι ομόλογός του στην άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Ο Danilov υποστήριξε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να είχε δικαστεί για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους MH17 το 2014. «Είναι 2023 και αυτή η μαμά δεν φέρει ακόμα καμία ευθύνη. Τώρα πρέπει να του μιλήσουμε αφού σκότωσε 500 δικά μας παιδιά; Ποιος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε;»

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι είναι ανοιχτό για διαπραγματεύσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα μιλήσει μόνο εάν η Ουκρανία παραχωρήσει εδάφη που κατέχονται παράνομα από τη Ρωσία. Η Ουκρανία λέει ότι θα αρχίσει να συνομιλεί μόνο αφού η Ρωσία αποσυρθεί πλήρως από το ουκρανικό έδαφος. «Γνωρίζαμε πολύ πριν από το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ ότι η συζήτηση με τον Πούτιν δεν είχε νόημα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενέκρινε νομικό ψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους που δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αδύνατες ως απάντηση στην απόπειρα προσάρτησης πρόσθετων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα στο POLITICO.

Την ίδια στιγμή, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία δεν απορρίπτει την ιδέα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε ιδέα ότι η προσωπική συνομιλία με τον Πούτιν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Δεν είναι ότι δεν προσπαθήσαμε. Η Ουκρανία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης. Η Ουκρανία είχε πραγματοποιήσει 88 γύρους διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας από την εκλογή του [Volodymyr] Zelenskyy ως προέδρου το 2019 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Ρωσία καταπάτησε όλες αυτές τις προσπάθειες και αντί αυτού επέλεξε έναν βάρβαρο, γενοκτονικό επιθετικό πόλεμο». πρόσθεσε ο υπουργός. Η τελευταία απόπειρα απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ήταν στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2022. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments