CNBC: Οι σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας τροφοδοτούν τον ευρωπαϊκό διχασμό
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου και οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν αμοιβαίες ανησυχίες, θερμά λόγια και αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητό φίλο». Μιλώντας μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προέβλεψε ότι οι ψηφοφόροι θα επανεκλέξουν τον Ρώσο ομόλογό του το επόμενο έτος και χαρακτήρισε την ηγεσία του ως «ισχυρή». Οι συνομιλίες τους παρακολουθούνται στενά από αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά την πιθανή στρατιωτική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει το Πεκίνο στη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τη τελευταία να προχωρήσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, γενικότερα, οι ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δημιουργούν προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι στιγμής προσπάθησε να ενισχύσει τους δικούς της οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Υπάρχει μια σχολή σκέψης ότι η ΕΕ πρέπει να περιορίσει αυστηρά τη σχέση της με το Πεκίνο — κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν. Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ θα προτιμούσαν να είναι προσεκτικοί με τα λόγια και τις πράξεις τους σε περίπτωση που ανταγωνίζονται το Πεκίνο. Η επίσκεψη του Xi στη Ρωσία «είναι λίγο ανοιχτό το μάτι για εμάς στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Arturs Krišjānis Kariņš, ο πρωθυπουργός της Λετονίας.
«Αν ίσως πολλοί, πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν ότι η Κίνα θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να είναι ή να αναλάβει τον ρόλο ενός μεσίτη [ειρήνης], η Κίνα δεν το κάνει καθόλου αυτό. Η Κίνα σίγουρα κινείται αυτή τη στιγμή ανοιχτά στο πλευρό της Ρωσίας. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη δυσκολία για όλους μας», είπε. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το σχέδιο δεν διευκρινίζει εάν η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου του εδάφους του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία το Κρεμλίνο προσάρτησε το 2014.
«Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά [την] επικοινωνία που προέκυψε από τη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε στο CNBC ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Ελπίζουμε πολύ ότι το τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μεταξύ του Xi Jinping και του Volodymyr Zelenskyy». Υπήρξαν εικασίες ότι ο Κινέζος ηγέτης θα έχει τώρα, αφού φύγει από τη Μόσχα, την πρώτη του συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες στα δυτικά έθνη ότι η Κίνα μπορεί να είναι αποτελεσματικός μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται το Πεκίνο για να το κάνει αυτό, ο Rutte είπε: «Είναι δύσκολο να το αξιολογήσει κανείς». Ενώ η Ουκρανία είχε προηγουμένως επικαλεστεί την Ουγγαρία και τη Γερμανία ότι πλησιάζουν πολύ τη Ρωσία, έχει διατηρήσει έναν πιο φιλικό τόνο προς το Πεκίνο.
«Δεν θέλω να κάνω μάχες με την Κίνα μόνο και μόνο για την Κίνα», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel στο CNBC στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Είπε ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής της ΕΕ, αλλά και εταίρος. Πράγματι, το 2022, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για προϊόντα στην Ε. Ε. «Το ίδιο ισχύει και για το TikTok», συνέχισε ο Bettel. «Στη χώρα μου το TikTok δεν είναι ακόμα απαγορευμένο. Δεν απαγορεύω το TikTok επειδή είναι κινέζικο, αλλά αν έχω αποδείξεις ότι υπάρχει κάτι, θα το απαγορεύσω — αλλά δεν είμαι υπέρ του να κάνουμε μπασάρισμα ή απαγόρευση χωρίς αποδείξεις».
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Βέλγιο και η Δανία —μεταξύ άλλων— έχουν απαγορεύσει τη χρήση της κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογής σε τηλέφωνα εργασίας με ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η γαλλική άποψη ήταν να συνεργαστεί με την Κίνα. «Η Κίνα δεν μπορεί να είναι έξω, η Κίνα πρέπει να είναι μέσα. Αυτή είναι η διαφορά απόψεων που έχουμε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης», είπε. «Δεν θέλουμε να εναντιωθούμε στην Κίνα, θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα». Συνολικά, η ΕΕ έχει κολλήσει μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού τόπου. Οι εμπορικοί της δεσμοί με την Κίνα είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα όταν η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ είναι ευάλωτη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι μάρτυρας ενός στενότερου δεσμού μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, ο οποίος θα μπορούσε να είναι σε άμεση σύγκρουση με τον στόχο της ΕΕ για ειρήνη στην Ουκρανία. Επιπλέον, η ΕΕ έχει γίνει ακόμη πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα ασφάλειας από τότε που η εισβολή και η ρητορική της Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, είναι ολοένα και πιο επικριτική προς την Κίνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας