Η κρατική ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας είναι 62 – πολύ χαμηλότερη από πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 66, στη Γερμανία και την Ιταλία 67 και στην Ισπανία 65. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν κρατική σύνταξη από την ηλικία των 62 ετών, αλλά θα είναι μικρότερη εάν το άτομο αυτό δεν έχει καταβάλει τον απαιτούμενο αριθμό εισφορών. Σε ηλικία 67 ετών δικαιούνται πλήρη κρατική σύνταξη ανεξάρτητα από τις εισφορές τους. Οι αλλαγές του Εμμανουέλ Μακρόν θα δουν την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν κρατική σύνταξη να αυξάνεται στα 64. Αυτό θα γίνεται σταδιακά κατά τρεις μήνες το χρόνο από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2030.
Ο αριθμός των ετών που κάποιος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές για να λάβει την πλήρη κρατική σύνταξη θα αυξηθεί από 42 σε 43 το 2027. Τι είναι το άρθρο 49.3 και γιατί το χρησιμοποίησε ο Μακρόν; Το άρθρο 49.3 είναι μέρος του γαλλικού συντάγματος που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να εγκρίνει νόμο χωρίς ψηφοφορία από βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Εισήχθη από τον Charles de Gaulle το 1958 για να επιφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και να διευρύνει τις κυβερνητικές εξουσίες. Έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 80 φορές από την έναρξή του, κυρίως από τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ 28 φορές μεταξύ 1988 και 1991 υπό τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Ο πρώην πρωθυπουργός του κ. Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Μάρτιο του 2020, αλλά απέτυχε όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID.
Η σημερινή πρωθυπουργός του Γάλλου προέδρου, Ελίζαμπεθ Μπορν, ανακοίνωσε τις προτεινόμενες αλλαγές στις συντάξεις στις 10 Ιανουαρίου. Λίγα λεπτά πριν από την ψήφισή τους στην Εθνοσυνέλευση αυτό το μήνα, ανακοίνωσε ότι θα εξαναγκαστούν να περάσουν με το Άρθρο 49.3, προκαλώντας οργή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια και το κόμμα Reconquete του Εμμανουέλ Μακρόν έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στις περσινές εκλογές και δεν είχαν καμία εγγύηση ότι θα την περάσουν, παρά το γεγονός ότι πέρασε από τη Γερουσία. Η προσπάθεια του 2020 για αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος είχε ήδη αποτύχει και είχε ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες απεργίες στη γαλλική ιστορία.