Διεθνή

Ευρωπαϊκός διχασμός – «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας» – Οι Γάλλοι στους δρόμους

Ευρωπαϊκός διχασμός – «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας» – Οι Γάλλοι στους δρόμους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η γαλλική κυβέρνηση προώθησε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα επιβίωσε από δύο ψηφοφορίες δυσπιστίας.

Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του μετά την προώθηση μιας εξαιρετικά αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικών από τη γειτονική Ιταλία έως και τη Γερμανία, με ορισμένους εξ αυτών να θεωρούν ότι η Γαλλία θα πρέπει να αναθεωρήσει στοιχεία του συντάγματός της, ενώ άλλοι ότι η μεταρρύθμιση ήταν νόμιμη και αναγκαία.

Η γαλλική κυβέρνηση προώθησε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα επιβίωσε από δύο ψηφοφορίες δυσπιστίας. Ενώ οι οργανωμένες διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και έγιναν πιο έντονες μετά τις 12 Μαρτίου, τη Δευτέρα ξεκίνησε ένα νεό κύμα, καθώς οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έκαψαν αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κάδους απορριμμάτων.

Η Ιταλία «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε στην EURACTIV Ιταλίας ο βουλευτής Αλεσάντρο Μπατιλόκιο (Forza Italia, που πρόσκειται στο κεντροδεξιό ΕΛΚ), μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι.

Ενώ εξέφρασε «ανησυχία για τις συγκρούσεις στο Παρίσι», πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και η Γαλλίδα πρωθυπουργός, οι οποίοι, όπως λέει, είναι νόμιμοι, καθώς έλαβαν «λαϊκή εντολή», «κινούνται με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα».

«Η ψηφοφορία που έγινε χθες στο κοινοβούλιο μιλάει ξεκάθαρα και οι διαμαρτυρίες είναι μέρος της δημοκρατίας, αλλά μόνο αν είναι μη βίαιες», πρόσθεσε.

Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε από την πλευρά της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (που πρόσκειται στο ID), με τον επικεφαλής του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ευρωβουλευτή Μάρκο Καμπομενόζι, να λέει ότι θεωρεί τις διαδηλώσεις νόμιμες εφόσον είναι μη βίαιες.

Θα προτιμούσε μάλιστα «να δει αυτές τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της τρομερής εμπειρίας της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία», κατά την οποία υιοθετήθηκαν «μεταρρυθμίσεις και διάφορες απαιτήσεις λιτότητας που υπαγορεύτηκαν από την ΕΕ».

Για τον ίδιο, οι πολιτικές αυτές έχουν δείξει ότι «δεν χρησιμεύουν για τη δημιουργία ανάπτυξης και μεγέθυνσης, αλλά μάλλον τις επιβραδύνουν, με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες που, δυστυχώς, συχνά πληρώνουν οι φτωχότερες τάξεις».

Αλλά για την Άννα Ντεπαρνέ-Γούντενμπερκ, γαλλογερμανίδα ευρωβουλευτή του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, το πρόβλημα είναι ευρύτερο.

Αν και πιστεύει ότι ο πρόεδρος βρίσκεται «υπό πίεση», είναι επίσης πεπεισμένη ότι το γαλλικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση, ιδίως καθώς επιτρέπεται «η προώθηση ενός νόμου ενάντια στη θέληση του πληθυσμού».

«Ο Μακρόν θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξει διάλογο με τους εκπροσώπους που επηρεάζονται» δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων στη EURACTIV Γερμανίας.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής του FDP Μίχαελ Λινκ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρύθμιση του Μακρόν είναι «επιβεβλημένη για τη διατήρηση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος». Έτσι, «ήταν απαραίτητο ότι ο Μακρόν, παρά το τεράστιο κύμα αντίθεσης, έφερε τις προσαρμογές μέσω της Εθνοσυνέλευσης με ειδικό άρθρο του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Η ΕΕ μπορεί «να αναπνεύσει προς το παρόν με την αποτυχία των προτάσεων δυσπιστίας κατά του Μακρόν», είπε, ελπίζοντας ότι «η κατάσταση στη Γαλλία θα ηρεμήσει και πάλι».

Σχετικά με το μέλλον του Μακρόν, ο ευρωβουλευτής Σάντρο Γκότζι (Italia Viva και Renaissance, Renew) δήλωσε στη EURACTIV Ιταλίας ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αποδυναμωθεί από την πολιτική κρίση και ότι η ηγεσία του θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024.

Παρόμοια άποψη έχει και ο Μπατιλόκιο από τη φιλελεύθερη δεξιά, ο οποίος δεν πιστεύει ότι «ο Μακρόν έχει αποδυναμωθεί, αλλά είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών θα επιβεβαιώσουν ή όχι την καλοσύνη των συνταγών του».

Το αντίθετο πιστεύει ο Καμπομενόσι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μακρόν «έδειξε ότι δεν ξέρει να κατανοήσει τις πολύπλοκες κοινωνικές δυναμικές στο εσωτερικό της Γαλλίας, θέλησε να επιβάλει επιλογές λιτότητας σε μια χώρα που δεν τον ακολουθεί», είπε.

Η εικόνα του Γάλλου προέδρου «ήταν ήδη αισθητά φθίνουσα εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης […] τον υποστήριζαν και τον συνόδευαν σχεδόν ολοκληρωτικά, αντιτασσόμενα πάντα στη Μαρίν Λεπέν και στην πραγματικότητα εμποδίζοντάς την να κερδίσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκότζι, «λίγη περισσότερη ‘ιταλική κοινοβουλευτική κουλτούρα’ θα βοηθούσε μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση».

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα έχουν καλέσει για την Πέμπτη ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο έχει οδηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο προς εξέταση και θα μπορούσαν να διαγραφούν ορισμένες διατάξεις του πριν από τη δημοσίευσή του και την έναρξη ισχύος του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments