Η Ιταλία αυξάνει τις πιέσεις για δυτική βοήθεια της Τυνησίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ
Πολύ κοντά στην κατάρριψη ενός αρνητικού ρεκόρ στην υποδοχή και την διαχείριση μεταναστευτικών εισροών βρίσκεται η Ιταλία, αφού 1 εκατομμύριο εξαθλιωμένοι Τυνήσιοι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να κινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην προηγούμενη αρνητική καταμέτρηση του 2016, 180.000 ξένοι μετανάστες διέσχισαν την Μεσόγειο και κατέφθασαν, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, στην Ιταλία, επιδεινώνοντας την δημοσιονομική κατάσταση της γείτονος, δημιουργώντας πρόσθετα ζητήματα κοινωνικής ένταξης και εκτοξεύοντας αθέλητα την ιταλική ακροδεξιά.
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κρούει σχετικό «καμπανάκι κινδύνου», μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος 900.000 Τυνησίων, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, κάνει λόγο για «δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες», προερχόμενους από την χώρα της βόρειας Αφρικής.
Η ιταλική κυβέρνηση απευθύνεται στην Ουάσιγκτον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν βρίσκει την έμπρακτη κατανόηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν να στέρξουν στο πρόβλημα και στην ανησυχία των Ιταλών, η ΕΕ δεν θέτει το ζήτημα μεταξύ των προτεραιοτήτων του Συμβουλίου και το ΔΝΤ δεν λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης της τυνησιακής οικονομίας.
Οι Τυνήσιοι, οι οποίοι ελέγχονται πάντως για την μεταναστευτική τάση τους αντί της παραμονής και του αγώνα εναντίον των οικονομικών προβλημάτων στρέφονται προς την Ε.Ε., από την οποία δεν βρίσκουν, όμως, παρά προφορικές δηλώσεις συμπάθειας.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναγνωρίζει ότι «η κατάσταση στην Τυνησία είναι πολύ επικίνδυνη», όπως προειδοποίησε προχθές στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Εάν η Τυνησία καταρρεύσει, αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή MENA, μια ομάδα χωρών που βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Θέλουμε να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση”
Ωστόσο, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βοηθήσει μια χώρα που δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΔΝΤ). Ο Πρόεδρος Κάις Σάιεντ πρέπει να υπογράψει με το ΔΝΤ και να εφαρμόσει τη συμφωνία, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή για την Τυνησία», συμπλήρωσε με νόημα ο Μπορέλ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την τυνησιακή περίπτωση, αλλά το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξεις.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, έχει τονίσει, τον προηγούμενο μήνα, ότι το ΔΝΤ είχε παράσχει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε 16 χώρες από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εξακολουθεί να έχει 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθετικό. Αλλά υπάρχουν 16 χώρες που επείγονται για οικονομική αρωγή. Μία από αυτές είναι και η Τυνησία.,
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας