Μπλίνκεν και επαναχάραξη των ουκρανικών συνόρων
Πηγή Φωτογραφίας: Olivier Douliery/Pool via REUTERS
Οι Ουκρανοί είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι να αποφασίσουν για τα σύνορά τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.
Συγκεκριμένα, για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η ειρήνη στον πόλεμο μπορεί να έρθει μέσα από συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, αρκεί αυτή να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», να σέβεται δηλαδή την εθνική κυριαρχία και τα».ην εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού λαού, αλλά και να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. «Οι Ουκρανοί περιμένουμε να μας πουν το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα, επί του πεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Μπλίνκεν, σε συζήτηση που είχε με στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των διαπραγματεύσεων και των παραχωρήσεων εδαφών.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε, πιο ειδικά, για τα ουκρανικά εδάφη, λέγοντας ότι «νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα».
Στο σημείο αυτό, ο Μπλίνκεν θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» την Χερσόνησο της Κριμαίας. Αυτή είναι η «αγαπημένη προσάρτηση» του Β. Πούτιν, ο οποίος την επισκέφθηκε, σε ένδειξη επίδειξης δύναμης, πριν από λίγες ημέρες, την επαύριον της εκδόσεως του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Με λιγότερο συσταλτικό πνεύμα, ο έμπειρος διπλωμάτης αναφέρεται εμμέσως και στην Χερσώνα, για ορισμένα τουλάχιστον εδάφη της οποίας έχουν γίνει συζητήσεις στην Ουκρανία και άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί», καθώς αφορούν το «πώς βλέπουν το μέλλον τους και το πώς αυτό θα μεταφραστεί σε όρους εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας».
«Αυτό που δεν θέλουμε, για το καλό όλου του κόσμου, είναι αυτό να λυθεί (…) κατά τρόπο που θα επιτρέψει οι Ρώσοι να αναδιαταχτούν, να επανεξοπλιστούν και να ξαναεπιτεθούν», κατέληξε ο Άντονι Μπλίνκεν, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις συζητήσεις για πιθανές παραχωρήσεις και ανταλλαγές εδαφών προς τα ανατολικά και βόρεια της βαλλόμενης χώρας. Από εκεί θα είναι σαφώς πιο δύσκολη – στρατιωτικά, επιχειρησιακά και διεθνοπολιτικά – η επιστροφή και μια νέα πιθανή απειλή προς τον δυτικό κόσμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας