Οι διαδηλώσεις παραμένουν άγριες στην Γαλλία, οι συγκρούσεις με την αστυνομία εξακολουθούν και ο Μακρόν συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση.
Μαζικές διαμαρτυρίες έπληξαν, τονίζει το Politico, τη Γαλλία την Πέμπτη, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση των συντάξεων και επιτέθηκαν στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν επειδή εξανάγκασε το κοινοβούλιο στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι απεργίες επηρεάζουν τομείς όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία, οι μονάδες ενέργειας και τα διυλιστήρια. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στον χώρο της Βαστίλης – τον τόπο όπου ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται όχι μόνο για τη μεταρρύθμιση — η οποία θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και θα επεκτείνει τις εισφορές για να λάβουν πλήρη σύνταξη — αλλά και για την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το κείμενο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω φόβων ότι δεν θα είχε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι η άρνηση του Μακρόν να δείξει οποιοδήποτε σημάδι υποχώρησης φούντωσε την κατάσταση.
«Είναι ένα χάος στη χώρα λόγω του πείσματος του», είπε ο Γκρέγκορι Λεβαντόφσκι, 51 ετών, ηλεκτρονικός μηχανικός του Γάλλου βιομηχανικού πρωταθλητή Thales.
Η παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας «προσέθεσε ένα επιπλέον στρώμα στην οργή του κόσμου. Δείχνει ότι δεν ακούει τους πολίτες του», υποστήριξε. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για διαφορετικούς λόγους. Είναι μια γενική δυσαρέσκεια με τον πληθωρισμό, τις συνθήκες εργασίας. Κινδυνεύει να μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο».
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Μακρόν αντιμετώπισε βίαιες διαμαρτυρίες από το μαζικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, οι οποίες διήρκεσαν για μήνες.
Στη συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ειρηνικών «νόμιμων» διαδηλωτών και βίαιων παραγόντων. Προειδοποίησε επίσης για μια εξέγερση όπως το Καπιτώλιο Χιλ στις 6 Ιανουαρίου.
«Δεν θα ανεχτούμε κανένα ξέσπασμα», τόνισε ο Μακρόν, που δείχνει «να μην ακούει πια».