Με αντικείμενο την οικονομία συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στοχεύει στην δημιουργία κοινού μετώπου των χωρών του νότου, για την προώθηση κοινών συμφερόντων, με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να φαίνεται ότι θα ευοδωθεί σήμερα. Στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων ηγετών βρίσκονται οι κανόνες στην οικονομική διακυβέρνηση και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην συγκρότηση ενός κοινού μετώπου μεταξύ της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της χώρας μας. Στόχος του μετώπου αυτού θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην δημοσιονομική πολιτική και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ από τις Βρυξέλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι θέσεις για τη δημοσιονομική πορεία και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου παρουσιάζουν σημαντικές συγκλίσεις και είναι κοινός τόπος μεταξύ των τριών ηγετών ότι η πληθωριστική κρίση αποτελεί την σημαντικότερη κοινή πρόκληση στην οικονομία. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο το χθεσινό, θετικό δημοσίευμα του Bloomberg για την ελληνική οικονομία και την αναβαθμισμένη οικονομική θέση της Ελλάδας διεθνώς.
Στο δημοσίευμα τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα διθυραμβικά, ότι «η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα». Η εξαιρετικά ευμενής αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας ώθησαν, μάλιστα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώσει σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο».
Η ελληνική πλευρά πρόκειται ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραμμίσει την σημασία, οικονομική και περιβαλλοντική, της πράσινης μετάβασης των ευρωπαϊκών οικονομιών και, ειδικότερα, την επιτακτική αναγκαιότητα για έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκουν κατ’ αρχήν σύμφωνη την ιταλική πλευρά και θα συζητηθούν στην σημερινή τριμερή.